Lohn poslovi čine trećinu ukupnog bh. izvoza

U ukupnom izvozu BiH koji je u prvih devet mjeseci ove godine iznosio 6,4 milijarde KM, na izvoz nakon unutrašnje obrade, odnosno na lohn poslove otpada 2,13 milijardi KM ili 33,4 odsto, izvještava Indikator.ba na osnovu podataka Agencije za statistiku BiH.
Za ostvarenje ovog izvoza, bh privredni subjekti su morali realizovati uvoz za unutrašnju obradu u iznosu od 1,3 mlrd. KM, što potvrđuje poznatu činjenicu da je novostvorena vrijednost u poslovima dorade, koji inače spadaju u najprostije i najlošije plaćene poslove, izuzetno mala.
Naime, razlika između ostvarenog uvoza na unutrašnju obradu i realizovanog izvoza je svega oko 800 hiljada KM.
Ipak, udio lohn poslova u ukupnom bh. izvozu se iz godine u godinu smanjuje.
Tako je prije pet godina, u prvih devet mjeseci 2009. godine, izvoz nakon unutrašnje obrade iznosio 1,7 mlrd KM i činio je čak 43,7 posto od ukupno ostvarenog izvoza.
Dakle, u periodu od pet godina izvoz nakon poslova dorade je u apsolutnom iznosu manji za oko 400.000 KM, a procentualno je njihov udio u ukupnom izvozu smanjen za više od 10 posto.
Na drugoj strani naši privredni subjekti se simbolično pojavljuju kao naručioci posla za doradu u insotranstvu.
U prvih devet mjeseci ove godine bh. uvoz nakon vanjske obrade iznosio je svega oko 7 hiljada KM ili 0,1 posto ukupnog uvoza.

Indikator

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close