SDP Visoko: Saopćenje za javnost – Do sada možda i najgora lokalna vlast od demokratizacije naše općine

SDP BIH OO Visoko želi skrenuti pažnju javnosti da visočka izvršna ali i zakonodavna vlast nisu više “nove” te da je prošlo gotovo godinu dana od formiranja izvšne vlasti općine Visoko sa načelnicom Amrom Babić na čelu. 

Možda i nabitnije i najiskrenije pitanje koje građani mogu danas postaviti sebi jeste : “Šta je to ova vlast suštinski promijenila, unaprijedila ili postigla do danas ? ”

Odgovor je lakonski kratak – NIŠTA!  Podsjećamo građane da je Općinsko vijeće Visoko na 3. sjednici izglasalo akt pod nazivom Osnove programa i politike načelnice za period 2012-2016. godina. Premda je i ovaj dokument kao i gotovo svi strateški dokumenti SDA OO Visoko samo nerealni “spisak lijepih želja”, vijećnici Socijaldemokratske partije su u duhu političkog bontona ali i sa iskrenom  namjerom da načelnici Amri Babić pruže šansu glasali za isti.

Želimo se osvrnuti samo na nekolicinu stavki iz pomenutog dokumenta koje služe kao najjasniji primjeri kako nova vlast nakon što usvoji strategije i programe rada odmah iste zaboravi te pogazi svoje vlastite riječi.

1. Transformacija lokalne uprave u javni servis – reorganizacija službi organa javne uprave,digitalizacija rada i standardizacija procesa, prvi je cilj načelnice u pomenutom dokumentu, premda do sada nije urađeno ništa. SDP BIH OO Visoko, postavlja iskreno pitanje građanstvu da li “transformacija lokalne uprave u javni servis” podrazumijeva i netransparentno i krajnje sumnjivo zapošljavanje u istu, te sklapanje navodnih “ugovora o djelu” kako bi se uhljebljavali stranački kadrovi SDA ? Odnosno da li je naša općina srozana na takav nivo da otvaranje nove zvanične internet stranice treba slaviti kao historijski trijumf kako to radi SDA vlast ?

2. Stabilizacija budžeta i budžetske potrošnje – uvođenje trezorskog naĉina rada, pokriće deficita, obezbjeđenje efikasnosti, transparentnosti i zakonitosti, drugi je “navodni” cilj načelnice Amre Babić i vladajuće SDA, koji danas izgleda besprijekorno smiješno te miriše na običnu podvalu građanima. SDP BIH OO Visoko je prethodnim javnim nastupima sa punim pravom dekodirao mit o nepogriješivosti navodnih ekonomskih stručnjaka iz SDA, nudeći građanima konkretne dokaze pogrešaka istih. Postavljamo pitanje građanima da li stabilizacija budžeta nužno mora značiti kažnjavanje najugroženijih kategorija našeg društva poput učenika i studenata ? Da li navodna “ekonomska nepogriješivost” načelnice istoj daje za pravo da se ogluši na vijećnička pitanja vijećnika SDP ili na peticiju koju je potpisalo gotovo 4000 naših građana ? Da li transparentnost buđeta podrazumijeva izbjegavanje odgovore na vijećnička pitanja o iznosu duga naše općine? I na kraju kakva to transparentnost podrazumijeva to da danas građani ne znaju koja se to nevladnina i sportska udruženja finansiraju sa budžeta i po kojim kriterijima ? Da ironija bude veća jedan od strateških ciljeva načelnice je također i “Promovisati visoko obrazovanje, kao poželjan standard unutar mlade populacije”. Pametnome dosta.

“Spisak lijepih želja” odnosno dokument pod nazivom Osnove programa i politike načelnice za period 2012-2016 godina, obećava mnogo te jedno saopćenje za javnost ne može pobrojati sva ta mnogobrojna nerealna obećanja. Jasno je naravno, da do danas gotovo svako od navedenih obećanja stoji neispunjeno, kao mrtvo slovo na papiru zaboravljenog, navedenog dokumenta.

Vodosnadbjevanje za 85 % stanovništva, , efikasniji rad mjesnih zajednica, interaktivan odnos Naĉelnice Općine i Općinskog vijeća, razvoj komunikacije javne uprave sa zajednicom, zagađenost zraka, vode i zemlje smanjiti na minimalno dozvoljene jedinice na podruĉju cijele općine Visoko, itd. samo su prazna obećanja vlasti koja je sigurno oborila rekorde u obećanjima ali u količini nerada na ispunjavanju istih.

Bezobrazluk i nesmotrenost u davanju obećanja su svakako glavna karakteristika ove vlasti. Prošla je skoro godinu dana od ustoličenja načelnice gospođe Babić i za tu godinu dana između njenih želja i njenog rada stoji stvarna, realna slika stanja na terenu, a ona je crna, depresivna i besperspektivna.  Danas imamo ulice kojima vladaju psi lutalice, studente kojima je prevoz skuplji, neke reforme javnog sektora lišene suštine, a obogaćene namjerom uhljebljivanja SDA i SBIH stranačkih kadrova, općinske komisije koje se formiraju po principu “zaposlimo familiju” SDA članova, od silnih strategija za poboljšanje infrastrukture imamo samo par asfaltiranih ulica, interakcija vijećnika i načelnice je u zavisnom odnosu od njenog raspoloženja te pored zloupotrebljavanja sjednica vijeća u svrhu držanja “predavanja” ,nerijetko dopušta sebi luksuz kršenja Poslovnika OV Visoko i propisa kroz neodgovaranje na vijećnička pitanja, sport i kultura su na izdisaju, špijunske afere na RTV Visoko itd.,  a sveukupni društveni ambijent je takav da dovodi do destruktivnog jaza i podjele društva na miljenike vlasti i one koji to nisu.

Dragi građani, SDPBIH OO Visoko sve navedeno drži kao notorne činjenice, te oštro osuđujemo pristrasne medije koje ih sistemaski prikrivaju ili zataškavaju. Upravo zbog toga Socijaldemokratska partija OO Visoko će u skorijoj budućnosti prekinuti sve odnose sa pojedinim visočkim “medijima”.

Dužnost SDPBIH OO Visoko, ali i odgovornost koju su preuzeli naši vijećnici nalaže da Vam skrećemo pažnju na istinu, na istinu koju smo spremni odbraniti svim zakonskim sredstvima.

Jasno je da je ovo možda i najgora lokalna vlast od demokratizacije naše općine. A vlast odgovara vama, cijenjeni građani, mislimo da je vrijeme da istu pozovete na odgovornost i ispunjavanje datih obećanja.

SDP BIH OO VISOKO

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close