Visoko

SDP Visoko: Saopćenje za javnost

Socijaldemokratska partija Općinske organizacije Visoko oštro osuđuje kršenje Poslovnika Općinskog vijeća Visoko od strane predsjedavajućeg gospodina Bajre Fejzića, demonstriranog na četvrtoj sjednici vijeća.

Četvrtu sjednicu vidimo kao demonstraciju sile od strane vladajuće većine oličene u liku predsjedavajućeg, koji je upornim kršenjem Poslovnika OV Visoko uveliko obesmislio normalan rad sjednice vijeća. Potpuno nerazumna i neracionalna odluka predsjedavajućeg gospodina Fejzića da direktno prekrši član 59. Poslovnika OV Visoko i onemogući pravo diskusije našoj zastupnici u Parlamentu FBiH Jasmini Zubić je najgrublji čin nasilja nad političkom manjinom i onima koji se “usuđuju“ da misle drugačije.

Zabrinjava nas i negativan trend uništavanja digniteta i ugleda Općinskog vijeća kao najreprezentativnijeg političkog organa svake lokalne zajednice, koji je autorsko djelo vladajuće većine. Zabrane prenosa sjednica OV Visoko na RTV Visoko, zatim odluka o povećanju primanja članovima upravnih i nadzornih odbora JP i JU, koja direktno ponižava vijećnike, ali i uposlene u javnom sektoru, i na kraju odluka predsjedavajućeg da našoj federalnoj zastupnici onemogući rad na sjednici vijeća – su indicije da vladajuća većina želi da vlada silom, te da ih u toj ambiciji čak ni zakoni niti važeći propisi ne mogu zaustaviti.

“Reportaža” sa sjednice OV Visoko na RTV Visoko, koja je mnogim političkim strankama bila izgovor za podržavanje inicijative za ukidanje prenosa sjednica na lokalnoj televiziji, a koja je emitovana u subotu – građanima nije objasnila da Jasmini Zubić nije dozvoljeno da se obrati Općinskom vijeću te da je sjednicu napustila.

Pozivamo sve parlamentarne i vanparlamentarne političke subjekte da stanu u odbranu naše lokalne demokratije kroz zaštitu elementarnih demokratskih principa i važećih propisa Općinskog vijeća.
Povjereništvo SDP Visoko

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close