SDP Visoko: Netransparentno i pri izboru volontera

Aktuelna vlast očito ima problema sa pronalaskom prave formule kada je u pitanju transparentnost. Naime, nakon što su prije samo par dana pri objavi spiska učenika, djece branilaca, koji su ostvarili pravo na stipendije, objavili i detaljne lične podatke poput jedinstvenog matičnog broja, adresa stanovanja i broja lične karte, vlast je odlučila da ne bude tako “transparentna” kada su u pitanju rezultati konkursa za izbor volontera.

Kao što je poznato, 25. februara je objavljen Javni poziv za prijem volontera na rad u službe za upravu i posebne službe općine Visoko, pri čemu su navedeni uslovi za prijem u volonterski status, ali istovremeno javno nije objavljen i način bodovanja, odnosno koliko bodova nose neki od navedenih kriterija u konkursu.

Mjesec dana poslije, objavljen je Zaključak o izboru kandidata – volontera, i to samo uz navođenje primljenih kandidata i bodova koje su ostvarili, ali bez detaljne liste bodova po kriterijima koji su se uzimali u obzir, bez navođenja rezultata kandidata koji nisu primljeni te bez predviđene mogućnosti žalbe kandidatima koji nisu primljeni ovim konkursom.

Pozivamo načelnicu i nadležne službe da isprave ovaj “propust” te omoguće kandidatima koji smatraju da su oštećeni prilikom izbora pravo žalbe, što je i zakonska norma, odnosno pokrenu praksu javnog objavljivanja informacija pri sklapanju ugovora o djelu koji se financiraju iz općinskog budžeta.

Forum mladih OO SDP BiH Visoko

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close