SDP Visoko: Nećem dati podršku … projektima vodosnabdjevanja

Saopćenje za javnost OO SDP BiH Visoko

NEĆEMO DATI PODRŠKU NEOZBILJNIM, NEREALNIM I POPULISTIČKIM PROJEKTIMA VODOSNABDIJEVANJA

 

S obzirom da smo, kao i svi ostali građani, preko lokalnih medija saznali informaciju da je Evropska banka za obnovu i razvoj odobrila kredit od 4,5 miliona eura za projekat vodosnabdijevanja u našoj općini, premda smo parlamentarna stranka u Općinskom Vijeću Visoko i smatramo da su građani trebali biti pošteđeni medijskog senzacionalizma, mi iz SDP-a, želimo javnost da upoznamo sa našim stavovima po pitanju projekta vodosnabdijevanja.

Prvo, teško nam je da „zdravo za gotovo“ prihvatimo bilo šta što kaže SDA po pitanju vode, s ozbirom da je to osnovno ljudsko pravo bilo predmet najviše predizbornih laži. Taj problem koji imamo produbljavaju i sve neistine koje je vlast tj. SDA rekla i tokom prethodne tri godine mandata po pitanju vode i vodosnabdijevanja. Podsjećamo građane da su iz SDA obećavali vodu u 2013. godini. Nakon toga, druga neistinita priča koju je SDA plasirala građanima bila je o „mogućoj“ donaciji iz Turske u iznosu od 5 miliona KM koja bi riješila pitanje vodosnabdijevanja. A nakon te laži desila se ona koja je javno izrečena na skupu u MZ Gračanici, kada su predstavnici izvršne vlasti obećali vodu u 2014. godini. Ta zadnja laž, za nas iz SDP-a je naročito smiješna s obzirom da ju je pratila još jedna „da je voda iz Vareša, koju je SDP ponudio kao alternativu otrovna“, iako „navodna“ otrovnost te vode nije spriječila predsjednika SDA da svoje imanje u Lužnici snadbije istom tom vodom. I upravo zbog svega što smo naveli, nadamo se da će naši politički protivnici iz SDA, ali i građani, shvatiti zašto smo skeptični po ovom pitanju.

Drugo, jako nam je teško ozbiljnom shvatiti situaciju u kojoj će projekat vodosnadbijevanja voditi, odnosno sa 4,5 miliona eura raspolagati, novi direktor JKP „Visoko“, kojem su dosadašnji politički uspjesi sadržani u povećanju svoje plate i uhljebljavanju kadrova SDA u to javno preduzeće.

Treće, Socijaldemokratska partija će u duhu demokratskog bontona saslušati sve argumente vlasti i detaljan projekat vodonsadbijevanja. Ali, želimo naglasiti da isti neće dobiti našu podršku ukoliko ne budu definisani realni rokovi za realizaciju projekta koji će nas koštati 4,5 miliona eura. U lažima, populističkim rokovima koji bi za cilj imali fabriciranje euforije građana tokom izborne godine, sumnjivim kadrovskim i planskim rješenjima nećemo učestvovati. Smatramo da iznos od cca. 9 miliona KM koji će zadužiti i ostaviti teret otplaćivanja rata kredita narednim generacijama ne smije biti predmet paušalnih rješenja, neozbiljnih rokova, političkog populizma i nedefinisane odgovornosti.

 

OO SDP BiH Visoko

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close