Muškarci, oprez! Napipate li ovo na svojim testisima, odmah idite ljekaru!

Od raka testisa ne obolijeva veliki broj muškaraca, kao primjerice, od raka prostate ili raka pluća. Međutim, postoje dva glavna razloga zašto se o raku testisa toliko govori, a kad doznate koja, shvatit ćete da je sve što se kaže ovoj bolesti – malo
Rak prostate je drugi na listi najčešćih vrsta karcinoma koji pogađaju muškarce, dok rak testisa nije ni u prvih 10.

 

No, dok od raka prostate uglavnom obolijevaju stariji muškarci koji imaju 50 i više godina, a najveći broj njih oboli nakon sedamdesete, od raka testisa uglavnom obolijevaju mladi muškarci, od 30 do 35 godina. Gotovo da nema slučajeva oboljelih muškaraca koji imaju više od 50 godina.
Drugi razlog je taj što je rak testisa jako lako otkriti, dok se simptomi raka prostate preklapaju sa simptomima raznih bolesti urinarnog trakta, pa je teško postaviti dijagnozu bez opsežnih analiza.
Zato se muškarce neprestano upozorava da redovito obavljaju samopreglede. Naime, svaki muškarac sam može lako prepoznati simptome ove bolesti u ranoj fazi i riješiti stvar bez ozbiljnijih posljedica, kao što je neplodnost.
Dakle, povremeno pažljivo opipajte mošnje kako biste provjerili ima li u njima kakvih kvržica. Napipate li bilo kakvu tvrdu oteklinu ili grudicu, koja obično nije bolna, odmah se javite ljekaru kako biste na vrijeme poduzeli potrebne mjere liječenja.
(Magazin.hr)

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close