BiHPolitika

SDP predložio zakon kojim se obustavlja isplata naknada za odvojeni život u FBiH

Elvir Karajbić, šef Kluba zastupnika Socijaldemokratske partije BiH u Zastupničkom domu Parlamenta Federacije BiH, zajedno s Anerom Žuljevićem, delegatom SDP-a u Domu naroda Parlamenta FBiH, uputili su u parlamentarnu proceduru Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o plaćama i naknadama u organima vlasti Federacije BiH.

Suština predloženih izmjena Zakona je da se omogući momentalno obustavljanje isplata naknada za odvojeni život i smještaj u mjestu rada svim ministrima, zastupnicima, delegatima, predsjedniku i potpredsjednicima FBiH, kao i savjetnicima imenovanim u ove institucije.

Obustava ovih naknada trajala bi sve dok prosječna plaća u FBiH ne dostigne iznos od 1.200 KM. Također, izmjenama Zakona predviđa se i vezanje iznosa ovih naknada za iznos osnovice za obračun plaća u skladu s ovim Zakonom, koja u ovom trenutku iznosi 315 KM i to na način da ove naknade ne smiju biti više od ovog iznosa, kada i ako ponovo budu isplaćivane.

“Socijaldemokratska partija BiH poziva sve zastupnice i zastupnike u Parlamentu FBiH da podrže ove zakonske izmjene, jer je krajnje vrijeme da se prekine višegodišnja praksa stalnog uvećavanja iznosa ovih naknada od SDA i HDZ-a”, navode iz SDP-a.

Usvajanjem predloženih izmjena i dopuna Zakona o plaćama u organima vlasti FBiH ostvarile bi se uštede od minimalno milion KM na godišnjem nivou.

Podsjećamo, na posljednjoj sjednici zastupnici u Domu naroda Parlamenta FBiH izglasali su povećanje naknada za odvojeni život sa 600 KM na 800 KM, što je naišlo na veliku osudu javnosti, ali i određenih političkih aktera.

klix.ba

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close