BiHPolitika

SDP i SDA tajno pregovaraju o koaliciji na svim nivoima pa tako i u ZDK

U Bosni i Hercegovini uskoro bi se mogao desiti veliki preokret u procesu formiranja vlasti. Kako saznajemo, jučer je u strogoj tajnosti održan sastanak visokih dužnosnika SDA i SDP-a koji su započeli razgovore o mogućoj koaliciju na svim nivoima.

Koalicija bi se preslikala i na Zeničko-dobojski kanton, gdje bi eventualnu novu većinu činili SDA sa 11, SDP sa 6, odnosno BH blok (SDP, DF, NS) sa 10, te HDZ sa 3 poslanika. Ukupno 24 poslanika bila bi i više nego komotna većina u Zeničko-dobojskom kantonu u čijem parlamentu ima 35 zastupnika, a osim toga nova koalicija bi reflektirala i volju birača na proteklim izborima.

Istovremeno, iz aktuelne skupštinske većine još uvijek stižu poruke da koalicija funkcioniše, mada je duže vrijeme posve jasno da stvari ne idu u pravcu koji je koalicija zacrtala prije više od dva mjeseca. SDP ZDK bi nakon ultimatuma Nezavisnog bloka trebao završiti trakavicu oko imenovanja svoga kandidata za premijera ZDK, nakon čega bi stranke većine trebale donijeti odluku kome će povjeriti sastavljanje nove Vlade ZDK.

Direktno.ba 

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close