SDP BIH Visoko: Stranačka zapošljavanje SDA nisu ništa novo …

SOCIJALDEMOKRATSKA PARTIJA BOSNE I HERCEGOVINE

 

OPĆINSKI ODBOR VISOKO

SAOPĆENJE ZA JAVNOST :

STRANAČKA ZAPOŠLJAVANJA SDA NISU NIŠTA NOVO ZA GRAĐANE VISOKOG ALI NUŽNO JE DA SE NA TO JAVNO UKAŽE

Općinski odbor Socijaldemokratske partije Visoko došao je do novih saznanja koja se tiču novog tj. novog dijela kontinuiranog  „stranačkog“ upošljavanja kadrova SDA u javnom sektoru odnosno općinskoj administraciji te ovim putem želi da informiše građane, ali i Stranku demokratske akcije o našim stavovima prema tom i takvom grubom narušavanju svih moralnih i normi civilizarnog društva. Pretpostavljamo da je moguće da se radi o ispunjavanju preidzbornog obećanja o 100.000 radnih mjesta, premda smo mislili da ista nisu namjenjena samo za članove SDA.

Podsjećamo građane da je Socijaldemokratska partija jedina koja je javno objavila saznanja o stranačkom zapošljavanju SDA u općinsku administraciju, odnosno javne ustanove i javna preduzeća kojima je osnivač Općina Visoko, a tokom vlasti tzv. „redizajnirane SDA“, koja su se potvrdila tačnim i to odgovorom na vijećničko pitanje Jasminu Omanoviću. U navedenom odgovoru na pitanje koje su vijećnici do tada postavljali par puta, podsjećamo, općinska načelnica je navedenom vijećniku dostavila spisak uposlenih u općinskoj administraciji, a među kojima su kandidati SDA za Lokalne izbore 2012. godine, bliža i dalja rodbina kandidata, zatim članovi Asocijacije mladih SDA, itd.

Podsjećamo također, da je Socijaldemokratska partija bila jedina koja je objasnila sastave upravnih i nadzornih odbora javnih ustanova i javnih preduzeća koja uglavnom sadržavaju istaknute funkcionere SDA Visoko, članove Izvršnog odbora ili mjesnih odbora te stranke.

Također, bili smo jedini koji smo  upozoravali i na „sječu glava“ direktora javnih preduzeća i ustanova nakon koje su direktori istih postali ponovo kandidati SDA za Lokalne izbore 2012. godine, odnosno za Opće izbore 2014., a radi se naravno o gospodinu Almiru Hadžialiću i gospodinu Senadu Karavdiću.

Ipak danas nam je jasno da sva navedena „stranačka“ upošljavanja, odnosno u narodnom rječniku poznata kao „uhljebljavanja“ , nisu zadovoljila apetite SDA te su ista nastavljena i bila kontinuirana pojava čak i tokom navodnog sukoba dvije frakcije unutar SDA. Stoga danas imamo stanje da je novi direktor JKP „Visoko“ odnosno bivše „Visočice“ nastavio praksu svoje matične stranke i uposlio par kadrova  SDA  što je činjenica koju bismo voljeli da isti javno demantuje ako može. Ukoliko nam ne može demantovati ove navode cijenili bismo objašnjenje za takvo upošljavanje i da li to možda ima veze sa potrebom da se uposle ljudi koji će npr. očitavati satove za vodu u Gračanici koju njegova stranka pored silnih obećanja nikada nije dovela ?

Stranačka upošljavanja su zapravo po sudu Socijaldemokratske partije i jedini „uspjeh“ tzv. „redizajnirane“ SDA koja za ove protekle tri godine mandata nije ispunila apsolutno niti jedno predizborno obećanje.

Suočeni sa takvom disproporcijom između obećanog i ispunjenog, lideri visočke SDA će prije ili kasnije morati objasniti građanima zašto općinski budžet odnosno narodni novac vide kao sopstveni, odnosno kao sredstvo za „uhljebljavanje“ svojih poslušnika. Do sada nečuvena drskost koju SDA demonstrira kontinuiranim stranačkim zapošljavanjem i sam opseg istog treba zabrinuti sve građane koji to trebaju shvatiti kao sistemski problem naše lokalne demokratije. Da budemo potpuno iskreni nas iz SDP-a ne bi začudilo ni to da JU „Dom Zdravlja“ uskoro uposli i nekog SDA PR-a umjesto dodatnih ljekara ili recimo babica. Dodatno upošljavanje SDA članova u JU „Dom Zdravlja“ nas nimalo ne bi iznenadilo od strane direktora koji prima jednu od najvećih budžetskih plata u kantonu, a koju se nije sjetio smanjiti na pristojan iznos, unatoč zaključcima Vlade ZDK o nužnosti mjera štednje u javnom sektoru ZDK.
Za kraj želimo da napomenemo da nam izuzetno zadovoljstvo donosi činjenica da će se ovo saopćenje MORATI pročitati (ili bar najvažnije dijelove istog) na programu RTV Visoko jer je Općinsko vijeće usvojilo zaključak predsjednika Kluba vijećnika SDP Visoko Dejana Šćepanovića da RTV Visoko mora emitovati saopćenja svih političkih partija u svom programu i time ukinulo medijsku blokadu iza koje smo uvjereni da je stajala upravo SDA, što je na neki način i potvrđeno kada su vijećnici SDA bili suzdržani po navedenom zaključku.

Narod mora da zna koga SDA zapošljava za njihov novac, a JP RTV Visoko, koje također plaćaju građani takve informacije mora da emituje.

OO SDP BIH Visoko

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close