SDA ZDK: Licemjerna i neprincipijelna saopštenja SDP-a

STRANKA DEMOKRATSKE AKCIJE
KANTONALNI ODBOR SDA ZENIČKO-DOBOJSKOG KANTONA

Zenica, 18.8.2014.

 Predmet: Saopštenje za medije

 Poštovani,

Kantonalni odbor SDA ZDK je iznenađen licemjernim i neprincipijelnim prenošenjem informacija putem saopštenja SDP-a sa posljednje sjednice Skupštine Kantona, a u vezi neusvajanja Prijedloga izmjena i dopuna Budžeta ZE-DO kantona za 2014.g

U vezi s tim, napominjemo nekoliko ključnih činjenica:

1. SDA je opoziciona politička partija u Kantonu zahvaljujući upravo neozbiljnom, bahatom i površnom pristupu SDP-a u obnašanju vlasti, te ključnu odgovornost za aktuelne procese snosi Vlada i skupštinska većina iz SDP-a i njegovih koalicionih partnera.

2. SDA je već duže vrijeme jasno isticala i upozoravala da će konstruktivnim djelovanjem štititi interese građana i institucija, ali da neće podržati nerealne zahtjeve i enormna kreditna zaduženja za čistu budžetsku potrošnju i namirivanje budžetskih promašaja tokom SDP-ovog eksperimentisanja, kako je to predloženo u Prijedlogu rebalansa budžeta u visini cca 56 miliona KM.

3. Kreditno zaduženje nije nam prihvatljivo, posebno zbog činjenice da bi ga trebala realizirati Vlada sa izglasanom ostavkom koja je davno izgubila naše, ali i povjerenje građana i čiji su rezultati dobro poznati. U najkraćem oni se odnose na: četiri izgubljene godine, zastoj na evropskom putu, neprincipijelne političke trgovine po principu ”bolje ponude“, stalne izmjene koalicionih partnera, stavljanje ličnih i stranačkih interesa ispred interesa naroda i države, korupcija, rast nezaposlenosti, rekordni deficit u budžetu Kantona itd, itd.

Podsjećamo, po ko zna koji put, da je tako bilo i u vremenu vladavine SDP Alijanse (2000-2002), koja je ostavila deficit u budžetu u iznosu cca 42 mil. KM, kašnjenja u plaćama i potpunu nesigurnost građana ZDK-a.

U vezi sa navodnim vrhuncem dešavanja na Skupštini prilikom razmatranja tačke dnevnog reda: Usvajanje Odluke o osnivanju JU Centar za odrasle i djecu sa posebnim potrebama, podsjećamo ‘politički senilni i oronuo’ SDP na nekoliko značajnih činjenica:

1. Vlada SDA na čelu sa Premijerom i načelnicima općina iz SDA na vrijeme je prepoznala značaj potrebe za dnevnim centrima za djecu i odrasle sa posebnim potrebama, te je stvarajući povoljan politički i ekonomski ambijent sa partnerima iz Njemačke (Ambasada i nevladin sektor) izgradila dnevni centar u Maglaju (za Žepče, Maglaj i Zavidoviće), Centar za ranu intervenciju za djecu od 0 do 6 godina u Zenici i Dnevni centar u Visokom, za općine Kakanj, Visoko, Olovo, Vareš i Breza.

2. U proteklom vremenu je bilo obezbjeđeno efikasno funkcionisanje navedenih centara sa minimalnim administrativnim osobljem.

3. Napominjemo da SDA podržava osnivanje Kantonalne ustanove za odrasle i djecu sa posebnim potrebama, ali koja neće biti opterećena prevelikim upošljavanjem administrativnog osoblja po stranačkoj liniji i čiji rad će podržati sva udruženja koja su već formirana i rade sa ovom kategorijom djece i odraslih što u ovom prijedlogu nije slučaj.

Na kraju, još jednom napominjemo da SDA ZDK već duže vrijeme svoje aktivnosti usmjerava na prepoznavanje, razotkrivanje i spriječavanje skrivenih namjera vladajuće garniture sa SDP-om na čelu kojim se nanosi nesaglediva šteta građanima ZDK.

PRESS SDA ZDK

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close