SDA predstavila izborne ciljeve

Izvještaj sa Konferencije za medije.

I
Izborne aktivnosti SDA za predstojeće opće izbore su u toku. SDA je definirala izbornu platformu i predložila kandidate. Politički ciljevi Stranke su,između ostalog, otklanjanje štetnih posljedica elementarnih nepogoda i pomoć ugroženom stanovništvu,ekonomski razvoj i zapošljavanje,jačanje države i deblokada njenog evropskog i NATO puta. Da bismo mogli ovo uraditi potrebna nam je jaka SDA. Iskustvo nas uči da kada god je bila jaka SDA, kao što je to bilo na izborima 2002.godine,bila je jaka i Bosna i Hercegovina. Realizirale su se brojne reforme i država je uspješno išla svojim evropskim i NATO putem.

Stoga su naši izborni ciljevi za ovogodišnje opće izbore sljedeći:
-da SDA bude vodeća politička snaga u državnom parlamentu bez koje neće biti moguće formirati Vijeće ministara BiH i to sa znatno većim brojem mandata nego što je to bilo na izborima 2010.godine. Mislimo da je ovo realno,jer postojeća vladajuća garnitura,ne samo da je napravila zastoj,nego je stvari počela voditi unazad.

-da kandidat SDA, zamjenik predsjednika SDA, Bakir Izetbegović, ubjedljivo pobijedi za bošnjačkog člana Predsjedništva BiH. Radi se najozbiljnijem od svih kandidata koji su predloženi, osobi koja ima ogromno političko iskustvo, koja se bezbroj puta dokazala kao veliki borac za BiH,koji je svoj aktuelni mandat u Predsjedništvu BiH vršio više nego uspješno i na kraju radi se o kandidatu iza kojeg stoji najjača stranka u BiH.

-da na nivou FBiH SDA bude vodeća politička snaga bez koje se neće formirati Vlada Federacije i sa znatno većim brojem osvojenih mandata nego što je to sada. I ovo je realan izborni cilj, jer je više nego jasno da,iako SDA učestvuje u funkcioniranju Vlade FBiH,vodeća politička partija SDP nije u stanju odgovoriti na izazove vremena.

– da na nivou RS,u okviru koalicije Domovina, budemo vodeća bošnjačka politička stranka bez koje neće biti moguće formirati Vladu tog entiteta,kao i da kandidat SDA bude izabran za predsjednika/potpredsjednika RS. Smatramo da je ovo realan izborni cilj,obzirom da se samo glas SDA čuje u borbi za prava Bošnjaka u ovom entitetu.

-da u svim kantonima gdje su Bošnjaci većina je da SDA bude vodeća politička snaga bez koje se neće moći formirati vlade u tim kantonima, a u ostalim kantonima da bude vodeća bošnjačka politička snaga.

II
Federalno ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica poduzelo je niz operativnih aktivnosti u cilju sanacije posljedica elementarnih nepogoda. Formiran je krizni štab za pružanje urgentne pomoći povratnicima i ugroženom stanovništvu BiH. Krizni štab je formirao timove koji su hitno izvršile obilazak terena sa ciljem uspostavljanja koordinacije sa lokalnim zajednicama i najugroženijim naseljima.

Obezbijeđena su prioritetna sredstva za urgentnu sanaciju oštećenih stambenih objekata , materijal za sanaciju vodovoda i drugo.

Izmijenjen je Program utroška sredstava FMROI pri kojem je izdvojeno 6.800.000,00 KM za projekte sanacije šteta od poplava ,povećana pozicija za humanitarne projekte za 500.000,00 KM , a 300.000,00 KM je osigurano za interventna sredstva.
Ukupna urgentno izdvojena sredstva za sanaciju od poplava su:
FMROI-889.604,00 KM, Direkcija robnih rezervi- 645.300,00KM+60 tona goriva,Humanitarne organizacije 343.873,00 KM.
Krizni štab FMROI nastavlja sa aktivnostima pomoći ugroženom stanovništvu.

III

SDA najoštrije osuđuje ubistva dva Bošnjaka u Trnopolju kod Prijedora koja su se desila 28.jula ove godine za vrijem najvećeg muslimanskog praznika Bajrama.
Očekujemo od nadležnih organa da provedu hitnu i efikasnu istragu, koja će rezultirati pronalaženjem i procesuiranjem odgovornih počinilaca.
Ovo je još jedan primjer kako povratnicima Bošnjacima nije obezbijeđena sigurnost i preduvjeti za normalan život u manjem bh entitetu za što je isključivo odgovorna vlast RS.

Na konferenciji za medije je govorio potpredsjednik SDA Adil Osmanović.

(FENA)

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close