SDA odgađa kongres do 2015, Konvencija stranke 9. februara

Predsjedništvo Stranke demokratske akcije (SDA) odlučilo je na današnjoj sjednici u Sarajevu da stranačkom Glavnom odboru predloži da u subotu, 19. januara, donese odluku o održavanju Konvencije SDA 9. februara u Sarajevu radi izbora stranačkog rukovodstva na mandat od dvije godine, najkasnije do 26. maja 2015. godine.

To je na vanrednoj pres-konferenciji održanoj iza ove višečasovne sjednice, novinarima kazao predsjednik SDA Sulejman Tihić.

Predsjedništvo također predlaže da Glavni odbor utvrdi da kandidat za stranačkog predsjednika bude Sulejman Tihić, a za njegovog zamjenika Bakir Izetbegović, kao i da to bude jedinstvena lista.

Tihić i Izetbegović su zaduženi da do subotnje sjednice Glavnog odbora utvrde listu kandidata za osam potpredsjednika stranke, i to svako od njih po četiri kandidata.

Time će broj potpredsjednika SDA biti povećan s pet na osam, što Tihić obrazlaže potrebom za zadovoljavanjem regionalnih, kadrovskih i stručnih kriterija a sve u cilju još boljeg djelovanja stranke, kako je naveo.

Također je danas dogovoreno da do 9. marta, odnosno 31. marta, općinski, odnosno kantonalni odbori SDA rekonstruiraju izvršne odbore.

Neke od predloženih odluka zahtijevaju izmjene stranačkog statuta, o čemu također treba donijeti odgovarajuće odluke.

Bakir Izetbegović je izjavio da je današnjim odlukama stranačkog predsjedništva postignut kompromis koji će stabilizirati stanje u stranci i Bosni i Hercegovini.

Sulejman Tihić je najavio da će članovi SDA, delegati u bošnjačkom klubu u Domu naroda Federalnog parlamenta pokrenuti pitanje  vitalnog interesa Bošnjaka ako dođe do inicijative za smjenu Federalne vlade.

Predsjedništvo SDA je na današnjoj sjednici održanoj iza zatvorenih vrata osudilo teroristički čin rušenja spomenika vojnicima Armije BiH u Mostaru te pozvalo nadležne da procesuiraju odgovorne za to a udruženja koja su u međuvremenu osudila rušenje, da podrže obnovu spomenika.

Fena

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close