Bosnalijek godinu završio sa 6,55 miliona KM dobiti

Bosnalijek d.d. je 2012. godinu završio sa 6,55 miliona KM dobiti, što je za 11 posto u odnosu na 2011. godinu, istaknuto je danas u Sarajevu na godišnjoj konferenciji za novinare te kompanije.
Direktor Bosnalijeka Nedžad Polić kazao je da ukupan prihod od prodaje u prošloj godini iznosi 111,8 miliona KM, sa učešćem izvoza od 65,4 miliona KM ili 58,4 posto. U odnosu na prethodnu godinu prodaja je veća za 5,3 miliona KM ili pet posto.
“Ovo je druga godina zaredom, u 62 godine postojanja i poslovanja Bosnalijeka, u kojoj je prihod od prodaje u izvozu veći od prihoda na domaćem tržištu, što je izuzetno ohrabrujući podatak“, kazao je Polić, napominjući da je Bosnalijekova strateška orijentacija potpuna internacionalizacija poslovanja u kojoj će tržišta doprinositi ne samo rastu prodaje, već i smanjenju rizika izloženosti bilo kojem pojedinačnom tržištu.
Zadovoljstvo postignutim rezultatom, kako je istaklo rukovodstvo ovo kompanije, još je potpunije kada se uzmu u obzir problemi u poslovanju zbog blokade poslovanja na ruskom tržištu, koji su, usljed visokih fiksnih troškova poslovanja, doveli Bosnalijek do gubitka od 4,7 miliona KM na kraju drugog kvartala prošle godine.
Menadžment kompanije, kako je istaknuto, u izuzetno kratkom vremenskom periodu uspio je restrukturirati poslovanje u Rusiji i osigurati da se ispuni godišnji plan, uprkos činjenici da je prva isporuka ka ovom tržištu krenula tek krajem maja prošle godine. Krajnji rezultat je učešće ruskog tržišta u ukupnom prihodu od prodaje od 40 posto.
O okruženju u kojem djeluje Bosnalijek te o poslovanju u inozemstvu govorili su predsjednik Nadzornog odbora Veljko Trivun i izvršni direktor za marketing i prodaju Bosnalijeka Bojan Kebe.
Osim problema u Rusiji, Bosnalijek se suočavao sa jakom, često nelojalnom konkurencijom, te izazovima uzrokovanim konfliktom dioničara, problemima u strateškom odlučivanju i promjeni na nivou Uprave Bosnalijeka.
U vezi sa ostvarenim poslovnim rezultatom, Bosnalijek svojim dioničarima najavljuje prijedlog dugoročnog opredjeljenja u pogledu raspodjele dobiti u omjeru: 30 posto za dividendu, 70 posto u razvoj poslovanja, odnosno investicije. Na ovaj način kompanija namjerava nadomjestiti neadekvatno kretanje cijena dionica na finansijskom tržištu, ali i motivirati investitore na ulaganje u dionice Bosnalijeka.
U 2013. godini Bosnalijek planira rast prodaje za 16,8 miliona KM ili 15 posto u odnosu na prošlu godinu.
Plan investicija iznosi 90 miliona KM u narednih nekoliko godina, a podrazumijeva okončanje postojeće investicije izgradnje objekta u kome će biti smještena kontrola kvaliteta i ostali neproizvodni procesi te novu investiciju u Pogon za proizvodnju tečnih i čvrstih nesterilnih formi lijekova, kazala je izvršna direktorica  za razvoj i proizvodnju Belma Abazović.
Ove kapitalne investicije predstavljaju, ne samo osiguranje proizvodnih kapaciteta koji će zadovoljiti sve veće zahtjeve tržišta, nego i trajnu opredijeljenost Bosnalijeka da ispunjava visoke zahtjeve međunarodnih standarda u farmaceutskoj proizvodnji.
U 2012. Bosnalijek je samo u Bosni i Hercegovini zaposlio 43 nova zaposlenika, pa je u 2013. godinu  ušao sa ukupno 806 zaposlenika – 632 u BiH i 174 u Bosnalijekovim predstavništvima u drugim zemljama.
“Trend ulaganja u razvoj ljudskih resursa nastavit ćemo i u 2013. godini, u kojoj je planirano zapošljavanje 66 novih zaposlenika u BiH“, naglasio  je Polić.

indikator.ba

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close