Radončić: SBB neće u vlast u kojoj nisu i dva HDZ-a

Četiri stranke parlamentarne većine u Federaciji BiH nastoje iznaći rješenje za završetak rekonstrukcije vlasti i stabilizaciju političkih prilika u entitetu. Zajednička je ocjena da je idućih mjesec dana presudno u tom procesu. S takvom ocjenom se, kako je kazao za Večernji list, slaže i predsjednik Saveza za bolju budućnost (SBB) BiH i državni ministar sigurnosti Fahrudin Radončić.

 

Kako riješiti pat-poziciju u Federaciji BiH? Je li proces smjene Vlade, koju je pokrenula parlamentarna većina, jedini način za izlazak iz krize?

 

Federacija je talac prvenstveno sebičnosti i nedržavničke pameti SDA. Mi moramo znati zašto smo ušli u prekomponiranje vlasti. Bit je bila da se izbjegne majoriziranje Hrvata i da hrvatska komponenta participira u federalnoj Vladi sukladno izbornom rezultatu i legitimitetu. Sada imamo slučaj da i dalje funkcionira Vlada SDP-SDA, a da je parlamentarna većina potpuno drukčija. To nije prirodno i mi to nećemo više trpjeti.

 

Dakle, scenarij je smjena Vlade i imenovanje nove?

 

Scenarij je takav da ide izglasavanje nepovjerenja sadašnjoj Vladi, a nakon toga imenovanje nove Vlade čiji će mandatar biti Nermin Nikšić. Očekujemo da predsjednik Federacije prihvati to.

 

Pribojavate li se blokade od SDA u Domu naroda ili novih opstrukcija Živka Budimira?

 

Sve je moguće, ali cijeli postupak koji je u toku dobar je da svi mi pokažemo koji su naši ciljevi i ko smo zapravo. Tačno ćemo znati je li gospodin Budimir ozbiljan predsjednik Federacije kojem je stalo do rješavanja političke situacije ili je riječ o čovjeku koji je marioneta u rukama SDA.

 

Vi ste bili inicijator sastanka predstavnika “četvorke” sa Živkom Budimirom. Jeste li zadovoljni tim sastankom i je li razgovor s Budimirom eventualni put za izlazak iz krize, kao što to sugeriraju neki predstavnici međunarodne zajednice?

 

Tačno je da je bilo prijedloga iz međunarodne zajednice da se razgovara s gospodinom Budimirom. Mislim da je jako dobro da je do tog sastanka došlo. Bila je jedna relaksirana atmosfera u kojoj sam ja popisao zahtjeve gospodina Budimira, njegova gledišta i dogovoreno je da ćemo gospodin Ljubić i ja o tome upoznati “četvorku” i nakon toga ponovo sjesti s njim. Mislim da bi se to moglo dogoditi za vikend.

 

Stranke parlamentarne većine u Federaciji BiH su inicirale razgovore s ključnim predstavnicama međunarodne zajednice u BiH. Šta očekujete od tih razgovora?

 

Nisam očekivao da stranci trebaju raditi naš posao. Po mom shvaćanju cijele ideje, bio je to zahtjev da međunarodnu zajednicu upoznamo s našim stavovima i viđenjima raspleta krize. Taj sastanak je tako zamišljen, a ne kao zahtjev da stranci povlače određene odluke i arbitriraju ili izriču sankcije.

 

Ipak, teško je zanemariti odgovornost međunarodne zajednice za sadašnju situaciju u FBiH. Ova kriza je djelomično rezultat i njihovog djelovanja pa zar nije onda logično očekivati da sudjeluju u rješavanju krize?

 

U najboljoj namjeri da Federacija i država prije dvije godine dobiju vlast, međunarodna zajednica je donijela neke odluke, na zahtjev pojedinih domaćih političara, koje očito nisu bile najadekvatnije. Ne treba očekivati da će međunarodna zajednica i dalje slušati zahtjeve domaćih političara.

 

“Četvorka” je dogovorila da Vlada i Parlament Federacije BiH neće više zasjedati dok se ne riješi pitanje rekonstrukcije vlasti. Premijer Nikšić je ipak sazvao sjednicu Vlade u aktuelnom sazivu, što je loše odjeknulo među hrvatskim članicama koalicije. Vidite li Vi problem u nedosljednoj primjeni zaključaka “četvorke”?

 

Potpuno razumijem stajališta dva HDZ-a o tom pitanju i stav SBB-a je da Vlada ne treba donositi bilo kakve odluke, osim nekih hitnih mjera ili rješenja. Dobro bi bilo da premijer Nikšić zakazuje sjednice Vlade sa samo jednom ili dvije tačke dnevnog reda ako se radi o nekim hitnim situacijama, a ne da održava sjednice s 30 ili 40 tačaka. Vjerujem da će premijer Nikšić shvatiti poruku.

 

Ovakve situacije su i svojevrsni test stabilnosti “četvorke”. Vidite li Vi u toj koaliciji dugoročno rješenje za političku stabilnost Federacije?

 

Svaka koalicija je jaka onoliko koliko su sve karike u njoj stabilne i čvrste. Ako ova koalicija opstane, realno je očekivati da to bude vlast na razdoblje od šest godina, dvije preostale godine ovog mandata i četiri godine novog mandata. Moja je procjena da će se sve to rješavati u idućih mjesec dana. Ako napravimo tu vrstu političkog dogovora koji je potreban za stabilizaciju međunacionalnih i svih drugih odnosa u Federaciji i državi, onda će to vjerovatno biti vlast za sljedećih šest godina.

 

Šta treba biti bit tog dogovora koji priželjkujete u idućih mjesec dana?

 

To je suočavanje s ekonomskim i socijalnim problemima, sistemskom korupcijom, izgradnja Federacije, otvaranje radnih mjesta. Mislim da oko toga unutar “četvorke” postoji saglasnost, a sada je samo pitanje kako da parlamentarna većina dobije svoju vladu. To je stvar političkog kompromisa i gospodina Budimira.

 

Opet se sve vraća na Budimira. Šta ako plan za rekonstrukciju Vlade ne uspije? Može li ovakvo stanje potrajati još dvije godine ili je rješenje u prijevremenim izborima?

 

Ovakvo stanje ne bi smjelo biti sljedeće dvije godine. Što se tiče prijevremenih izbora, mislim da se situacija, barem kada su u pitanju ove četiri stranke, ne bi promijenila i ne bismo dobili ništa osim što bi se gospodin Budimir morao povući. Organizirati parlamentarne izbore na samoj jednom nivou je preskupo i ustavno-zakonski dosta nejasno. Vjerujem da će pobijediti razum i da u sljedećih mjesec dana možemo sve politički riješiti.

 

Znači, optimist ste kada je u pitanju rješenje krize u tom vremenskom roku?

 

Ako se to ne dogodi, imat ćemo još ozbiljniju političku krizu i mogućnost da dva HDZ-a vjerojatno odbiju participirati u federalnoj vlasti. To bi otvorilo takve pukotine da se nitko odgovoran ne bi smio suočiti s tim. Lako bi se onda moglo dogoditi da dobijemo krizu i na državnom nivou.

 

Morate znati stav SBB-a. Mi smo imali ozbiljne primjedbe na račun gospodina Sulejmana Tihića i s razlogom smo ga kritizirali da nije trebao prihvatiti ulazak u federalnu Vladu bez ravnopravno zastupljenog hrvatskog naroda i mi nećemo napraviti takvu grešku. Znači, ako dva HDZ-a ne budu u federalnoj Vladi i ako se, ne daj Bože, iz opravdanih razloga povuku iz te vlasti, neće u toj vlasti biti ni SBB-a. Ne želimo sudjelovati u majorizaciji Hrvata na način da budemo dio vlasti gdje oni nemaju svoje legitimne predstavnike.

 

Može li kriza u Federaciji BiH ugroziti funkcionisanje “šestorke na državnom nivou?

 

Mislim i nadam se da neće. Vjerujem da smo svi mi političari s jakim živcima i da niko od nas neće povlačiti nervozne i ishitrene poteze. Smatram da “šestorka” u BiH nema alternative. To je jedan političko-ekonomski maksimum i treba učiniti sve da ona ostane ovako snažna i jedinstvena i da se napokon posveti europskom putu Bosne i Hercegovine.

 

 

“Šestorka” je najavila mogućnost dogovora o provedbi presude “Sejdić i Finci” do kraja marta. Vjerujete li da je moguće doći do rješenja u tom vremenskom roku?

 

Nema alternative. Ako to ne uradimo, onda smo sami sebe uspjeli izolirati usred Europe.

 

S jedne strane nam se otvaraju brojne mogućnosti i vrata EU-a, a s druge strane mrak i samoizolacija. Ja se nadam da ćemo to pitanje, ipak, riješiti.

 

Kada govorimo o izmjeni Ustava i Izbornog zakona BiH, jasno je da sada imamo situaciju u kojoj Hrvati nisu izabrali niti svog člana Predsjedništva BiH, niti predsjednika Federacije, kao ni potpredsjednika RS-a? Kako Hrvatima osigurati mogućnost da, ako ništa drugo, sami biraju svoje predstavnike? Do koje mjere je SBB spreman ići u tom procesu na kojem inzistiraju Hrvati?

 

Vi znate da sam od osnivanja SBB-a ja jedini bošnjački političar koji konsistentno, otvoreno i uporno govori da treba prestati majoriziranje Hrvata od Bošnjaka. Mislim da me prije dvije-tri godine mnogi Bošnjaci nisu razumjeli, a da im je danas to jasno. Najgora pozicija za jednu zemlju je da jedan narod drugome nešto daruje ili brani.

 

SBB je apsolutno spreman na svaku vrstu ustavnih promjena koje će dovesti do toga da položaj Hrvata u političkom smislu bude slobodniji i komotniji i da prestane praksa u kojoj mi kao stranka nismo participirali, a to je da jedan narod bira predstavnike drugog naroda. Iskreno se nadam da su “slučaj Komšić” pa i ova vlada FBiH u kojoj nema legitimnih hrvatskih predstavnika prošlost.

 

Kako predviđate da će se riješiti situacija oko izbora novog rukovodstva SDA i hoće li to dovesti do većih previranja na bošnjačkoj političkoj sceni?

 

Gospodin Tihić je iskreno pokušao reformirati SDA i udaljiti je od ratnoprivatizacijske mafije i radikalne iranske struje u vrhu te stranke. Na žalost, danas možemo konstatirati da mu to nije pošlo za rukom. Prema tome, ako ostane Tihić predsjednik, ali i ako na čelo SDA dođe Bakir Izetbegović, ta će stranka ostati u raljama anakronizma i politike Bakira Izetbegovića koja je jedan recidiv ratne politike u regiji.

 

Naš je stav da je potpuno irelevantno ko će od njih pobijediti u SDA, jer će ta stranka i dalje tonuti i devastirati se kao projekt koji nema niti novih kadrova niti novih ideja, projekt koji svoje uspjehe temelji na izbornim krađama ili vezama s pojedincima unutar Islamske zajednice. Bošnjaci rješenje svojih političkih problema trebaju tražiti izvan te stranke i mislim da se to ovom koalicijom SDP-SBB već događa.

 

Očekujete li neke druge promjene na političkoj sceni BiH? Imamo najave osnivanje jedne, a možda i dvije nove stranke prije izbora 2014. godine?

 

Ima dosta špekulacija, pričekao bih da vidim hoće li se te najave ostvariti. Spadam u ljude koji se ne boje političkog pluralizma i raznolikih ponuda na političkom tržištu. Ipak, ne mislim da će se nešto dramatično promijeniti.

 

Šta ako projekt “šestorke” ne uspije? Kakvo će to posljedice imati po BiH?

 

Svaka zajednica, društvo ili država nađe rješenje. Ne treba misliti da smo mi nezamjenjivi, kao što to misle ljudi iz SDA. Mislim da će “šestorka” opstati. Vjerujem da će “četvorka” uspostaviti svoju vladu na nivou Federacije koja će biti znatno bolja od sadašnje. U tom smislu očekujem da ćemo do 2014. godine imati Vijeće ministara i Vladu Federacije koji će biti posvećeni suočavanju s krizom.

 

Kao ministar sigurnosti stalno potencirate problem tzv. bošnjačke mafije i neophodnost borbe protiv organiziranog kriminala. Činjenica je da zemlje u regiji vode otvoreni rat protiv organiziranog kriminala. Može li se u BiH očekivati takvo šta, ne samo kada je u pitanju bošnjačka, već i hrvatska, srpska i svaka druga mafija?

 

Mi imamo poglavlja 23 i 24 iz Bruxellesa i u BiH se mora preliti taj val pravednosti iz Hrvatske i Srbije i mi moramo poništiti ratnu privatizaciju.

 

Kada govorimo o bošnjačkoj mafiji, šteti koju ona pravi zajednici, moramo prvo krenuti od njenog egzekutorskog djelovanja, odnosno činjenice da su nam ubijena dvojica pomoćnika ministara – Jozo Leutar i Nedžad Ugljen. Drugi krak su ratne privatizacije, odnosno da je neko nezakonito privatizirao, a potom i uništio više od 120 bh. kompanija.

 

To su katastrofalne ekonomske štete. Također, imate prijevaru bankarskog sustava, jer su se neki bez validne hipoteke zadužili stotine milijuna maraka i, naravno, kada je u pitanju borba protiv organiziranog kriminala, tu nema nacionalnih pristupa i podjela.

 

Moramo u ovoj državi razotkriti tko kupuje glasove novcem iz proračuna, kako je država od kladionica oštećena za 50 ili 70 miliona konvertibilnih maraka, koje uglavnom drže Hrvati. Nas očekuje borba s korupcijom koja je prisutna i pri naplati PDV-a, jer je nekima omogućeno da ne plaćaju ili duguju ogromne iznose za PDV. Tu je i stanje u javnim poduzećima, kao što je BH Telecom. Uglavnom, previše posla za jednu državu. Ova godina mora biti godina pravljenja političkog miljea da agencije za provedbu zakona i tužiteljstva napokon krenu raditi svoj posao.

“Večernji list”

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close