SDA: Najoštrije osuđujemo hapšenje generala Armije RBIH Sakiba Mahmuljina!

SDA najoštrije osuđuje jutrošnje hapšenje generala Armije RBiH Sakiba Mahmuljina

 

Iako smo u potpunosti opredijeljeni za procesuiranje svih ratnih zločina, ne možemo se oteti utisku da je Tužilaštvo BiH podleglo neprimjerenim političkim pritiscima u pravcu izjednačavanja zaraćenih strana i stvaranja vještačkih balansa u procesuiranju ratnih zločina.

 

SDA je i ranije na ovo  upozoravala prilikom hapšenja uglednih komandanata i boraca Armije RBiH koji su bespotrebno prolazili pravne golgote da bi u konačnici bili oslobođeni, kao što su general Sefer Halilović, Naser Orić i drugi.

 

Još jedanput podsjećamo da su snage koje su branile Bosnu i Hercegovinu sistematski spriječavale i kažnjavale zločine u svojim redovima, dok su snage koje su izvršile agresiju na Bosnu i Hercegovinu sistematski planirale, organizovale, ohrabrivale i izvršavale zločine. Broj zločina počinjenih od strane snaga koje su izvršile agresiju na Bosnu i Hercegovinu neuporedivo je veći od broja zločina počinjenih od strane pojedinaca u redovima Armije Bosne i Hercegovine, te je stoga neprihvatljivo stvaranje vještačkih balansa u broju pokrenutih krivičnih postupaka i izrečenih sudskih presuda.

 

SDA vjeruje u nevinost generala Mahmuljina i uvjereni smo da će se to, kao i u nizu ranijih slučajeva, na kraju i dokazati.

 

(Oslobodjenje)

 

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close