SDA iz koalicije izbacuje SBiH

SDA iz koalicije izbacuje SBiH, Jerlagić će istupiti sam kako bi sačuvao kakav-takav obraz stranke

Stranka za Bosnu i Hercegovinu uskoro će istupiti iz koalicije koju je ranije potpisala sa SDA, saznaje bh. novinska agencija Patria (NAP) iz izvora bliskih ovoj stranci.

No, isti izvor dalje objašnjava da se ne radi o principijelnim potezima predsjednika stranke Amera Jerlagića, već o pokušaju spašavanja kakvog-takvog ugleda ove političe partije. Izvor otkriva da SDA vrši pripreme da iz koalicije izbaci SBiH, ali će Jerlagić prije toga sam objaviti da istupa iz koalicije, kako bi u javnosti stvorio dojam da SBiH vode principijelni kadrovi.

Očekuje se i oštra paljba Jerlagića po doskorašnjim koalicionim partnerima i njihovoj nedržavničkoj politici, iako i sam Jerlagić prije ulaska u koaliciju sa SDA nije krio da u vlast ulazi, između ostalog, i zbog pozicija u nekim javnim kompanijama, prije svega u Elektroprivredi BiH, kojom je već ranije upravljao.

Nakon što je DF napustio koaliciju sa SDA i HDZ-om početkom juna ove godine, SDA je potpisala koalicioni dogovor sa tri manje stranke; SBiH, A-sda i BPS-om, kako bi imala makar i tijesnu parlamentarnu većinu. BPS je koaliciju napustila svega nekoliko sedmica nakon toga, dok su se SBiH i A-sda u tom kolu zadržale do danas.

Stvari na političkoj sceni sada su se iznenada promijenile. U oktobru ove godine u koaliciju sa SDA i HDZ-om BiH ulazi SBB, nakon čega je prestala bilo kakva potreba za Strankom za BiH u toj kombinaciji.

Mediji su ranije objavili kako je osnivač Stranke za BiH dr. Haris Silajdžić savjetovao Jerlagića da ne ulazi u koaliciju sa SDA, no Jerlagić nije poslušao savjete iskusnog Silajdžića, što će se nepuna četiri mjesca kasnije pokazati jednim od njegovih katastrofalnih poteza, piše Patria.

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close