SBB predložio ministre za Vladu ZDK: Brkiću okoliš, Brenji zdravstvo, Arseniću policija

Kantonalni odbor SBB-a Zeničko-dobojskog kantona, nakon što je za ponedjeljak, 23. novembra, zakazana hitna sjednica Skupštine ZDK na kojoj bi tebala biti rekonstruisana Vlada ZDK i na kojoj bi njihovi kadrovi trebali zamijeniti ministre DF-a, dostavio je danas premijeru Vlade ZDK Miralemu Galijaševiću (SDA) spisak svojih kandidata za ministare.

Kao što je poznato, prema koalicionom sporazumu sa SDA, SBB na državnom, federalnom i kantonalnim nivoima preuzima ministarske pozicije i nacionalne kvote koje je popunjavala Demokratska fronta.

SBB je tako u ZDK od DF-a preuzeo tri ministarska mjesta i kvotu od jednog ministra bošnjačke nacionalnosti i dva ministra srpske nacionalnosti.

Tako bi novi ministar zdravstva trebao biti Dragoljub Brenjo, neuropsihijatar zaposlen u Domu zdravlja Breza. Za ministra policije predložen je Nikola Arsenić iz Zenice, koji je također rođen 1953. godine. Arsenić je završio Mašinski fakultet u Rijeci. Zaposlen je u MUP-u ZDK, a cijeli je rat proveo u Zenici i bio pripadnik Armije BiH.

Ministar prostornog uređenja i okoliša bit će Fahrudin Brkić, koji je rođen 1971. godine u Varešu, gdje je i danas nastanjen. Brkić je u prošlom sazivu Skupštine ZDK bio zastupnik SBB-a, završio je Fakultet šumarstva u Sarajevu, na kojem trenutno pohađa i postdiplomski studij. Zaposlen je u Šumskom privrednom društvu ZDK-a.

SBB će naknadno predložiti svog kandidata za poziciju predsjedavajućeg Skupštine ZDK, koju sada obavalja Draženka Subašić (DF), a koja će, po koalicionom dogovoru tri stranke, pripasti njima.

Ulaskom u Vladu ZDK ministara SBB-a, na kvaliteti će dobiti i skupštinska većina, koja sada ima tek natpolovičnu većinu, odnosno čine je samo 18 od 35 zastupnika. SBB, naime, u Skupštini ZDK ima 8, dok je DF imao samo 5 zastupnika, pa će uz 11 SDA-ovih i 2 koalicije HNS/HDZ, imati komotnih 21 glas. Dodamo li tome da će novu skupštinsku većinu, sa po dva svoja glasa, sigurno podržavati i A-SDA i Stranka za BiH, te će kapacitet nove koalicije narasti na čak 25 ruku.

Autor: V. B. – avaz.ba

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close