-TopSLIDEBiHKolumnePolitika

SDA insistiranje na legitimnosti kopija HDZ-ovog političkog djelovanja

SDA godinama uvjerava javnost da je za građansku državu, a sada se bune govoreći da se u Dom naroda uvodi građansko predstavljanje. Je li SDA onda dvolična?

Politička scena i ponašanje političkih stranaka i njenih predstavnika uči nas da u Bosni i Hercegovini ništa nije nemoguće. Tako je Stranka demokratske akcije (SDA) godinama zagovarala građanski sistem u BiH dok su se Hrvatska demokratska zajednica (HDZ) i stranke iz Republike Srpske gnušale na sve što ima veze s građanskom idejom. S pravom su mnogi, među kojima i SDA, osuđivali HDZ-ovo insistiranje na legitimnosti kao obliku etničkog (HDZ-ovog) ekskluziviteta. No, posljednjih sedmica SDA stidljivo preuzima HDZ-ov narativ legitimiteta.

Najavljivan je i narodni bunt, a nakon izbora rukovodstva Doma naroda FBiH SDA se javnosti obratila saopštenjem u kojem se na fonu HDZ-ove matrice spominje legitimitet.

“Ovim činom je stavljena tačka na dugogodišnje insistiranje HDZ-a na „legitimnom predstavljanju“. Na taj način je u Dom naroda, gdje takvo predstavljanje jedino ima smisla, praktično uveden građanski princip većinskog odlučivanja”, saopšteno je iz SDA nakon izbora rukovodstva Doma naroda FBiH.

Zašto SDA sada povlači pitanje legitimnog predstavljanja pitamo naše sagovornike: akademika Slavu Kukića i profesora Filozofskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu Tomislava Tadića.

“Ne zanimaju SDA ni Bošnjaci ni legitimno predstavljanje nego vlast i moć koja iz nje proizlazi. I tome je podređeno baš sve. Sukladno tome su joj do jučer legitimni bili svi koji su dobili povjerenje na izborima, a danas samo oni koji imaju najveći broj mandata u okviru jednog etniciteta. Koliko sutra, hoću reći, i opet ako je u funkciji temeljnoga cilja, vlasti i moći, legitimitet mogu vezati za sasvim treću stvar. Istine radi, to nije sidro samo SDA nego dominantnih etnonacionalističkih filozofija na sve tri strane”, kaže Kukić za BUKU.

SDA godinama uvjerava javnost da je za građansku državu, a sada se bune govoreći da se u Dom naroda uvodi građansko predstavljanje. Je li SDA onda dvolična?

“Naravno da je dvolična. Ništa lošeg nema u građanskoj državi nego u ciljevima koje SDA preko nje želi ostvariti. Građanska država u tumačenju SDA, naime, također nije izraz njezine političke filozofije nego instrument preko kojeg ona želi postići nacionalnu  supremaciju u odnosu na druga dva etniciteta kako bi se približila konceptu BiH kao nacionalne države Bošnjaka”, mišljenja je akademik Kukić.

SDA, iako je bez nje moguće formirati vlast, insistira da budu dio vlasti i najavljuje da Nikšić neće biti premijer Federacije BiH.

“Prirodno je da SDA izražava nezadovoljstvo kada je u pitanju formiranje vlasti na državnom nivou, posebno kada govorimo o činjenici da im se to praktično dešava prvi put. SDA nikada nije imala viziju građanskog društva. Rekao bih da je to paravan koji je korišten kako bi se dodatno približili međunarodnoj zajednici. Svojevrsna strategija obmane koju je međunarodna zajednica u jednom trenutke prozrela. SDA je konzervativna etnoklerikalna organizacija, koja je svojim djelima pokazala i otkrila svoje stvarne aspiracije. U tom smislu, potpuno je jasno, i samo laike može iznenaditi njihovo zalaganje za model tzv. legitimnog predstavljanja naroda. Postoji veliki broj modela građanskog društva i na budućim generacijama je da naprave državu u skladu s takvim principima (to principi su Europski principi i oni predstavljaju najvažnije tekovine klasičnog prosvjetiteljstva). U narednom periodu očekivati je da će SDA postupati po principu “blokada” na nivou Federacije BiH i to će biti gorući problem u naredne četiri godine”, smatra Tadić.

Ako koalicija okupljena oko stranaka trojke uspio zadržati većinu, održi vlast na nivou BiH, i uspije izglasati Vladu Federacije ostaje mogućnost da se u naredne četiri godine SDA ponaša kao HDZ do sada, tražeći legitimno predstavljanje. Je li onda SDA novi HDZ?

“Nikada tu razlika nije ni bilo. Različite su samo pozicije dviju etnooligarhija. Drugim riječima, da je HDZ u poziciji u kojoj je sve ove godine SDA, zastupala bi istu politiku, priču o građanskom društvu i evropskim vrijednostima, koju je svih prethodnih godina promovirala SDA”, zaključuje Kukić.

Slađan Tomić

Buka

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close