Schwarz-Schilling: Ne vidim usklađenost članica PIC-a, Njemačka i Francuska djeluju apsurdno

Bivši visoki predstavnik u BiH Christian Schwarz-Schilling koji u Sarajevu radi kao profesor na Sarajevskoj školi znanosti i tehnologije, a član je i Balkanskog instituta za proučavanje procesa rješavanja sukoba i pomirenja u intervjuu za Agenciju FENA naglašava da sa studentima radi na metodologiji i razumijevanju političkih znanosti, fokusirajući se na jasne znanosti rezultate i znanje i izbjegavajući prizemne sporove između političkih stranaka.

Razgovarala: Senka Trgovčević

“Studenti trebaju naučiti ciljeve metodologije, posebno u primjerima iz povijesti da bi stekli znanje i razumijevanje. Ovo razumijevanje je preduvjet za uspostavu mira za sve narode. U tom smislu, moja nada u BiH snažno se oslanja na mlađe generacije”, kaže Schwarz-Schilling.

Ocjenjujući aktualnu političku situaciju i krizu u BiH naglašava dva aspekta.

„U pojedinim područjima, možda postoji mali napredak, međutim, u većini pitanja, naći ćete stagnaciju, a u nekim pitanjima, stanje se čak i pogoršava. To se posebno odnosi na stalne pokušaje predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika da potiče podjelu zemlje“, kaže Schwarz-Schilling.

Smatra da je visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko u svom Izvješću u Vijeću sigurnosti UN-a apsolutno objektivno pokazao složenost situacije u BiH.

Na pitanje tko su glavni kreatori blokade provedbi reformi u BiH kaže da su to nacionalno orijentirani politički čelnici, koji dominiraju u političkim igrama, cijene očuvanje i neovisnost svoje etničke grupe više od funkcionalnosti države i poštivanja načela i pravila demokratskog i ustavnog društva.

„Političari se bore protiv sudaca, tužitelja i sudova, koji bi trebali ostati neovisni u demokraciji i državi koja ima vladavinu prava. To su neki od ekstremnih primjera za ovu situaciju. Međutim, ne može se govoriti općenito o svim političarima na taj način, umjesto toga morate pažljivije promatrati stvari da biste razlikovali pojedince i njihove pozicije u tom pogledu“, objašnjava Schwarz-Schilling.

Kao bivši visoki predstavnik u BiH ne misli da su bonske ovlasti trebale biti više korištene te da bi tada situacija u BiH bila nešto bolja nego što je to danas.

„Bonske ovlasti trebaju ostati posljednje rješenje. Međutim, ako će ih se koristiti, treba imati dugotrajnu strategiju. To, međutim, zahtijeva djelotvornu usklađenost država članica Vijeća za provedbu mira (PIC), koju, iskreno, ne vidim sada“, ističe on.

Tvrdi da nema ni jedinstvene političke volje u Europi niti zajedničke opće strategije između Europe i SAD-a.

Mišljenja je da SAD samo ističe određene stavove koje treba uzeti u obzir, ali oni ostaju pasivni i priklanjaju se onome šta Europska unija želi učiniti.

„Jedan takav primjer je nastojanje Njemačke i Francuske da se OHR ukine što je brže moguće, jer to bi kao istog trena poboljšalo situaciju u BiH. Upravo suprotno: kao rezultat toga, međunarodna zajednica ne bi bila u situaciji da djeluje i spriječi moguću nadolazeću katastrofu. Nadalje, suprotstavljeni ciljevi SAD-a, Velike Britanije, Turske, i europskog kontinenta bit će trajno zacementirani. Njemačka, i Francuska koja je slijedi u tom smislu, djeluju jednako apsurdno“, navodi Schwarz-Schilling.

Komentirajući pokušaje poricanja genocida u Srebrenici kaže da takvo razmišljanje među političarima i medijima na Balkanu pokazuje koliko su daleko od demokracije i ustavne vlasti, kao i od konstruktivnog razmišljanja o mirnoj budućnosti.

– Poricanje genocida u Srebrenici stavlja mrlju na one koji se odluče na takvo razmišljanje ali isto tako i na one političke klase u zemljama koje podržavaju te ljude na pozicijama moći – kaže Schwarz-Schilling.

Na pitanje može li BiH biti dio EU, njemački diplomat poručuje da nam predstoji još mnogo političke borbe, ali se iskreno nada da više neće biti ratnih djelovanja.

Međutim, upozorava Schwarz-Schilling, ako se nastavi s neodgovornom politikom u budućnosti socijalni nemiri su neizbježni.

“Stoga, članstvo u EU je još jako daleko.Neslaganje međunarodne zajednice i nedostatak strateškog usmjerenja doprinose tome da je sve manje nade u brže promjene i u odustajanje od takve štetne politike”, kazao je bivši visoki predstavnik u BiH Christian Schwarz-Schilling.

Christian Schwarz-Schilling bio je od 1982. do 1992. njemački ministar komunikacija. Za visokog predstavnika u BiH izabran je 2005. kao nasljednik Paddya Ashdowna. Ostaje upamćen kada je 1992. dao ostavku na ministarsku funkciju jer je bio ljut što je Njemačka pasivno promatrala zločine na prostorima bivše Jugoslavije, odbijajući objašnjenje njemačkog kancelara Helmuta Kohla da Ustav poslijeratne Njemačke ne dozvoljava vojno uplitanje.

Nakon toga je Schwarz-Schilling pokušao posredovati između zaraćenih strana – uloga koje je kasnije formalizirana Washingtonskim sporazumom iz 1994., a koju je obavljao do 2004., kada je ukinuta.

Za vrijeme i poslije rata, Schwarz-Schilling je neumorno putovao Bosnom i Hercegovinom, pokušavajući riješiti sporove a kasnije i nadgledanje povratka 2,2 milijuna izbjeglica.

Fena

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close