Bh. inovatori osvojili četiri medalje na izložbi u Seulu

U Seulu je završena međunarodna izložba inovacija na kojoj su bh. inovatori predstavili 10 radova i dobili četiri priznanja Zlatnu medalju dobio je Sašenko Sadiković iz Ljubuškog za “uređaj za automatsko spriječavanje erupcije goriva iz novoprobušenog nalazišta”.

O kakvom je kvalitetu inovacije riječ, može se zaključiti iz zvaničnog izvještaja BP o katastrofalnom izljevu nafte u Meksičkom zaljevu aprila 2010. godine. Zaključeno je da je uzrok bio u tzv. “preventivnom ventilu”, upravo onom, koji bi momentalno spriječio izljevanje nafte da je Sadikovićev uređaj postojao na platformi BP-kompanije.

Borko Babalj iz Trebinja dobio je srebrenu medalju za “nosač stakala za naočale” koji liči na binokl, jer nema zakački za uši, a po svemu drugom je toliko usavršen da je barem dva puta lakši od bilo kojeg drugog tipa naočala.

Bronzane medalje su dobili Zdravko Bosnić iz Banjaluke (turbina za korišćenje kinetičke energije kako brzih tako i ravničarskih rijeka) i Senad Šaćirbegović iz Sarajeva za građevinske cigle i izolir-panele izrađene od PVC-a.

Bila je to posljednja od 11 ovogodišnjih svjetskih izložbi na kojima su izlagali članovi Asocijacije inovatora BiH.

Inače, u periodu 1995-2012. bh. inovatori su predstavili 305 inovacija, za koje su, u najjačoj svjetskoj konkurenciji, dobili 1.174 priznanja.

Među priznanjima je 251 zlatna, 313 srebrenih i 295 bronzanih medalja, te više od 150 drugih priznanja među kojima i ona od marokanskog kralja Hasana II, pape Ivana Pavla II, Ruske akademije nauka itd.

Iz Asocijacije podsjećaju da posljednje dvije godine nisu dobili ni marke iz budžeta.

Odlazak na izložbe plaćaju vlastitim sredstvima, a često sve troškove (put, smještaj) snose domaćini izložbi, kao što je to bilo nedavno u Kini i Kuvajtu, sada u Južnoj Koreji, saopćeno je u nedjleju iz Asocijacije inovatora BiH.

Fena

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close