U regiji se najduže živi u BiH

The World Factbook još poznat i kao CIA World Factbook jedan je od najpoznatijih referentnih izvora podataka o zemljama svijeta u obliku statističkih i drugih korisnih pokazatelja koje redovito objavljuju na svojoj web-stranici.

Podaci su to kojima se kao izvorišnim materijalima koriste poznate analitičke, statističke pa i medijske kuće. Jedno takvo istraživanje, a tiče se prosječne očekivane životne dobi, CIA World Factbook nedavno je objavio na svojim stranicama što je prenio i britanski tabloid Daily mail.

Uz istraživanje je objavljena i interaktivna kolorna karta, koja zorno prikazuje različitosti u očekivanoj dužini trajanja života za 222 zemlje svijeta. Istraživanje je vršeno na skupinama ljudi rođenih u isto vrijeme, a uzevši u obzir vjerojatnost da je trenutna stopa mortaliteta konstantna u očekivanom budućem razdoblju.

U obzir je uzeta cjelokupna kvaliteta života, medicinska skrb i slično, te razni drugi životni elementi koji bi mogli utjecati na dužinu života u pojedinim zemljama svijeta.

Prema ovom istraživanju, na vrhu ljestvice s očekivanom životnom dobi od čak 89,68 godina nalazi se malena Kneževina Monako, poznata još i kao meka za bogataše i bescarinsko carstvo Europe. Uz sve kvalitete života, ova malena zemlja posjeduje i sustav obvezne zdravstvene zaštite za svoje stanovnike. Očekivana dužina života u Monaku veća je za pet godina nego bilo gdje drugo na planetu. Inače riječ je o zemlji s najgušćom naseljenošću unatoč populaciji od samo 36.000 stanovnika čiji su glavni izvor prihoda turizam i kocka. Popularna je i po tome što je raj za porezne obveznike jer je tax free zona pa i ne čudi ogroman broj milijunaša koji naseljavaju ovu malenu kneževinu na obali sredozemnog mora.

S druge strane na samom začelju ove liste nalazi se bivša francuska kolonija Čad sa šokantno niskim životnim vijekom od samo 48,69 godina. U toj afričkoj zemlji čak 80 posto populacije živi ispod svake granice siromaštva i bijede. Smještena u središtu Sjeverne Afrike znanom i kao “Mrtvo srce Afrike” povijest ratova i etničkih sukoba, kao i nerazvijeno gospodarstvo te stalne suše i nestašice vode utjecali su na nizak životni vijek.

Zapanjujuće je da od zemalja u regiji Bosna i Hercegovina prednjači na ljestvici s očekivanim životnim vijekom od 78,96 godina, što je u samom svjetskom vrhu, a zanimljivo je i iz razloga što se, nesumnjivo je, ne možemo pohvaliti kvalitetnim životnim standardom i zdravstvenom zaštitom, piše danasnji Večernji list. Na drugom mjestu u regiji je Slovenija sa 77,48 godina a za njom slijede Hrvatska s 75,99, Makedonija s 75,36 i Srbija s 74,56 godina.

Također je uspoređivan životni vijek žena i muškaraca i utvrđeno je da je on kod žena nešto duži. Primjerice u Monaku žene žive prosječno 93,77, dok muškarci pak žive 85,74 godine. Što se tiče ostalih podataka, interesantno je da je među pet “najdugovječnijih” najnaseljenija i najveća zemlja Japan. Primjerice životni vijek u Južnoj Americi je za deset godina niži u odnosu na Sjevernu Ameriku. Jako zanimljivo istraživanje posebice za nas jer pokazuje začuđujuće visok životni vijek Bosanaca i Hercegovaca bez obzira na sve što smo proživjeli i proživljavamo.

Bljesak.info/VL

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close