Visoko

SB: Amra Babić ostala bez podrške stranačkih kolega

PRVA POKRIVENA NAČELNICA IZBAČENA IZ SDA: Amra Babić ostala bez podrške stranačkih kolega

Članovi SDA optužili načelnicu Babić za autokratiju, nezakonito prisvajanje ovlasti, nepotizam i neracionalno trošenje budžetskih sredstava

(slobodna-bosna.ba)

Članovi Općinskog odbora SDA u Visokom obavijestili su stranačke kolege i simpatizere da je na jučer održanoj sjednici Izvršnog odbora iz stranke isključena načelnica Općine Amra Babić.

 

Osim načelnice Babić, iz SDA su isključena još četiri člana: Mirsad Alibegović, Akif Ohran, Kemal Kardaš i Bajro Fejzić.

 

„Odluka je donesena zbog kandidiranja imenovanih za Lokalne izbore 2016. godine, bez saglasnosti Stranke demokratske akcije“, navodi se u priopćenju Općinskog odbora SDA Visoko, koje je potpisao predsjednik Halim Zukić.

 

Amra Babić je, podsjetimo, na prošlim Općinskim izborima, kao kandidatkinja SDA odnijela uvjerljivu pobjedu u utrci za prvu načelnicu Općine Visoko. Kao prva načelnica jedne općine u Evropi koja nosi hidžab tada je izazvala veliku pažnju medija.

 

“Kada su me kandidirali za načelnicu, pitali smo se da li je naše društvo dovoljno zrelo da prihvati pokrivenu ženu za načelnicu. Jer, mi narod koji se često stidi svojih nana, ne poštuje svoju tradiciju i svoj identitet. Pitali smo se da li će pobijediti predrasude ili zdrava svijest. Ovi izbori su pokazali da je pobijedila zdrava svijest ljudi”, kazala je Amra Babić u jednom od intervjua.

 

Kasnije se, međutim, ispostavilo da je Amru Babić „prihvatilo društvo“, ali ne i njezine kolege iz SDA, koje su optužile načelnicu za autokratiju, nezakonito prisvajanje ovlasti, nepotizam i neracionalno trošenje budžetskih sredstava.

 

Članovi SDA u Visokom su političku podršku načelnici Amri Babić uskratili još krajem februara, ali je iz stranke zvanično izbačena jučer.

(SB)

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close