Savez samostalnih sindikata BiH kao politička, a ne radnička organizacija

Uprkos brojnim kritikama na račun nerada sindikata otkako je počeo radnički bunt u Federaciji, koje su dolazile i od prvih ljudi granskih sindikata i članova, na kongresu Saveza samostalnih sindikata ponovo je izabrano staro rukovodstvo, na čelu sa predsjednikom Ismetom Bajramovićem.

Autor: RSE

Brojni obespravljeni radnici su potpuno razočarani. Kažu da je riječ o političkoj organizaciji, a ne radničkoj i da ih se ta organizacija više ne tiče.

Petnaestodnevni radnički protesti nisu se mnogo ticali čelnika Saveza samostalnih sindikata. Tek su pojedini savjesni članovi izlazili na ulice s radnicima. Prevareni, bespravljeni radnici pitali su se gdje su im sindikalne vođe – no uzalud.

Savez samostalnih sindikata pripremao je za to vrijeme kongres, na kojem je, uprkos brojnim kritikama na račun njihovog nerada i bliskih veza sa političarima, ponovo izabrano staro rukovodstvo, na čelu sa Ismetom Bajramovićem. Dževad Mehmedović, radnik Dite, kratko je prokomentarisao:

„Ne podržavamo ljude koji su čisto politički ljudi. Mi znamo ko je Bajramović. Eno slika, izmiče stolicu Nikšiću da sjedne. Nismo mi ovce. I ponovo se bira taj čovjek. Šta je on uradio za četiri godine po pitanju radnika? Ništa. Šta će uraditi za četiri godine? Neće nama ništa taj Bajramović pomoći.“

No novog-starog predsjednika to ne brine. On je najavio da će Sindikat usvojiti rezoluciju u kojoj će biti definirano šta bi Sindikat u nerednom periodu trebalo da radi:

„To je rezolucija koja će dati putokaz, istovremeno i odgovor svima onima koji su se dosad pitali gdje je to Savez sindikata kod ovih protesta koji se dešavaju. Rezolucija, koja je predložena i usvojena na Glavnom odboru prije otprilike mjesec i po dana, kada je bila priprema za ovaj kongres, nosi u sebi tačno i precizno propisano od zakonskih projekata koje treba da se donesu, mjera koje treba da se donesu, načina na koje će se sve to donijeti.“

Tako je na kongresu govorio Bajramović – baš kao da je riječ o Švicarskoj, gdje radnici imaju odličan standard i nemaju potrebu za protestima, a ne o BiH gdje stotine hiljada radnika ne prima platu.

Kritike za nerad Saveza samostalnih sindikata čule su se ovih dana i od čelnika pojedinih granskih sindikata, koji su takođe razočarani. Predsjednica Sindikata trgovine Mersiha Beširević:

„Za mene je poražavajuće da se u ovim stvarno teškim vremenima sindikat ponaša kao politička partija. Ne da nisam zadovoljna, nego me je stid i sramota što sam dio ovog sindikata. Činjenica da ni predsjednik ni niko iz Predsjedništva Samostalnih sindikata nije izašao pred radnike i nije uzeo učešće u ovome što se dešava, a dešava se radnički bunt, za mene je sramotna.“

Radnici osnivaju svoj sindikat

Jedan od kandidata za predsjednika Saveza,  predsjednik Sindikata policije KS-a Nedžib Đozo takođe je razočaran dosadašnjim odnosom Saveza spram radničkih protesta:

„Za protekle četiri godine ovaj Savez sindikata, s ovim rukovodstvom, nije ništa učinio. Mislim da je to zato što je potpisana platforma između političkih partija koje su diktirale tempo rada Sindikatu i gdje je predsjednik Saveza bio u direktnoj vezi sa jednom od tih partija.“

Dopredsjednik SSSBiH Salih Kruščica, koji se takođe prijavio za novog predsjednika Sindikata, bio je umjereniji u svojim ocjenama, no ipak konkretniji od izabranog predsjednika:

„Mi se moramo u ovoj situaciji prikloniti radnicima i građanima na način kako to treba da bude. Jer isto je svima – i onima koji rade i onima koji ne rade, i ova situacija ne valja nikom.“

No, radnicima je dosta. Pokušaće kažu osnovati svoj sindikat. Sakib Kopić iz tuzlanskog Polihema kaže:

„Znači, izabrali su čovjeka koji je faktički Nikšićev prijatelj. Ima nekih prijedloga da mi osnujemo sasvim novi sindikat. Zasad je ostalo samo na prijedlozima, vidjećemo šta će biti dalje. Znači da osnujemo jedan stvarno nezavisni sindikat. Ovo što danas imamo, to su sve glasnogovornici političara.“

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close