BiHPolitika

Saudijci preko Ejupa Ganića i Sebije Izetbegović žele (ot)kupiti sarajevske bolnice?

Brutalno i naprasito osvajanje direktorskih pozicija dviju sarajevskih bolnica, Opće bolnice “Prim. dr. Abdulah Nakaš” i Univerzitetskog kliničkog centra nije puka ambicija Sebije Izetbegović da bude “šefica” svim sarajevskim doktorima. Ona želi biti i (su)vlasnica ovih dviju prestižnih zdravstvenih ustanova! Kako?

Vijest da je rektor privatnog univerziteta Sarajevo School of Sience and Technology (SSST) u Sarajevu Ejup Ganić dobio iz Saudijske Arabije donaciju vrijednu 10 miliona američkih dolara, odjeknula je poput bombe u bošnjačkim političkim i vjerskim krugovima. Iz bogatih arapskih država odavno su prestale stizati donacije, jer i Arapi kao i ostatak svijeta već godinama ne tretiraju BiH kao humanitarno-socijalni slučaj. Odavno su presušila donatorska vrela i arapski petrodolari već neko vrijeme dolaze na konvencionalan način – preko komercijalnih kredita, kojih ne manjka, i privrednih investicija, kojih nema ni u tragovima.

Donatorski presedan

Nekadašnji član Predsjedništva BiH Ejup Ganić izborio se za presedan. Uprkos sveopćoj donatorskoj suši, uspio je dobiti na poklon skoro 20 miliona KM, a taj novac će, kako je rekao novinarima, potrošiti na nabavku opreme i rad tek ustanovljenog Instituta za naučnoistraživački rad u u oblasti medicinskih nauka i informacionih tehnologija. Naravno, Institut će raditi u okviru njegovog Univerziteta SSST, stacioniranog na Ilidži, u okviru velikog obrazovnog kompleksa, koji se sastoji od tri međunarodna univerziteta u privatnom vlasništvu domaćih i stranih investitora.

Teško je dokazati, ali mnogi vjeruju da je Ganić iskoristio oklijevanje državnog Univerziteta Sarajeva kome je sada već bivši kralj Saudijske Arabije Abdullah još 2009. godine odobrio donaciju od 15 miliona eura za izgradnju Univerzitetske biblioteke u okviru studentskog kampa u bivšoj kasarni Maršal Tito u Sarajevu.

Bivši čelnici Sarajevskog univerziteta, predvođeni rektorom Farukom Čaklavicom, s oduševljenjem su dočekali donaciju pa je Senat Univerziteta usvojio pomalo ishitrenu odluku da se novoizgrađena biblioteka nazove imenom donatora – Biblioteka Kralja Abdullaha.

Priprema terena

No, odjeci ove odluke nisu bili pretjerano povoljni. Nikome nije bila sporna donacija, ali pristigla su ozbiljna upozorenja kako nije prikladno univerzitetsku biblioteku nazvati po monarhu kraljevine s oskudnom demokratijom i ljudskim pravima i slobodama. Bivši rektor Sarajevskog univerziteta Faruk Čaklavica našao se pred dilemom koju nije uspio razriješiti do kraja svog mandata, 2012. godine, tako da je obećani grant Saudijske Arabije ostao visiti u zraku pune tri godine.

Sve su prilike da je upravo ovaj grant zgrabio Ejup Ganić. Ni najmanje obeshrabren zastrašujućom antiislamskom histerijom, brižljivo je razradio strategiju približavanja s kraljevskom porodicom Saudijske Arabije, tipujući na prestolonasljednika princa Selmana, budući da je kralj Abdullah, koji je preminuo u januaru 2015. godine, već nekoliko godina bio bolestan i da je de facto kraljevstvom vladao princ Selman.

Krajem desetog mjeseca 2013. godine, Ganić je tadašnjem princu a sadašnjem kralju Selmanu, dodijelio počasni doktorat SSST-a, a nekoliko mjeseci kasnije na pročelju zgrade ukucao je i ploču Katedre za mirovne i međunarodne studije, koju je nazvao njegovim imenom – Selman bin Abdul-Aziz. U prisustvu saudijskog ambasadora u BiH održao je vatreni panegirik princu Selmanu, ističući ogromni doprinos poslijeratnoj izgradnji i obnovi države Visokog saudijskog komiteta koji je predvodio princ Selman.

„Impresivni su život i djelo princa Selmana, od mladog guvernera Okruga Rijad, ministra odbrane, potpredsjednika vlade i danas prijestolonasljednika Saudijske Arabije i čuvara Meke i Medine. Princ Selman je mnogo puta bio vrstan arhitekta iz sjene u mnogim mirovnim inicijativama i programima pomoći svim narodima i nacijama. Kada se prisjetim arbitraže za Brčko, ne mogu da ne spomenem kako je upravo princ Selman obezbijedio 1.200 stambenih jedinica, pomagao izgradnju infrastrukture, škola, bolnica, džamija!“, rekao je pored ostalog Ejup Ganić a njegove riječi nesumnjivo su doprle do ušiju budućeg saudijskog monarha.

Kralj Saudijske Arabije Abdullah (puno ime mu je Abdullah bin Abdul Aziz al-Saud) preminuo je 23. januara 2015. godine, kada se na prijestolje popeo princ Selman, nosilac titule počasnog doktora nauka Ganićevog Univerziteta SSST. Samo šest mjeseci kasnije, Ganić je iz Rijada dobio radosnu vijest o grantu vrijednom deset miliona američkih dolara, što je uvjerljivo najveća donacija koja je pristigla u BiH u ovoj godini – ne samo iz Saudijske Arabije!

Ova ideja nije nova. Tačnije, kada je rahmetli Alija Izetbegović boravio u Saudijskoj Arabiji na liječenje u kraljevskoj bolnici sa njim je putovala njegova snaha Sebija. Tad je ostvarila kontakte sa liječnicima kraljevske porodice. Posebno je tadašnji princ Salman kao veliki poštovalac politike Alije Izetbegovića i prijatelj Bosne i Hercegovine bio susretljiv i blagodaran prema posebnim gostima u njegovoj domovini.

Prvu veliku donaciju za sarajevsko zdravstvo ipak je dala ambasada Turske. Tadašnji ambasador u BiH Ahmet Erozan donirao 10 miliona eura za izgradnju porodilišta na Koševu.

U tako renoviranu, faktičku novu zgradu kao direktorica prva je sjela Sebija Izetbegović. Njeno imenovanje za direktoricu Opće bolnice “Prim. dr. Abdulah Nakaš” bilo je strateški potez isplaniran skupa sa suprugom Bakirom Izetbegovićem. Uporedo sa brutalnim ulaskom drugih arapskih investicija u nekretnine i hotelijerstvo kojima je “kumovao” izravno Bakir Izetbegović, pripreman je teren i za investiranje u zdravstvo. Krucijalni problem bogatih arapskih zemalja je liječnički kadar i stoga je Sarajevo uočeno kao “el dorado” za medicinski biznis.

Upravo je ova donacija embrio iz kojeg bi se trebao razviti projekat privatizacije dviju sarajevskih bolnica, Opće bolnice “Prim. dr. Abdulah Nakaš” i Univerzitetskog kliničkog centra. Tad doktorka Sebija Izetbegović neće biti samo direktorica već možda i (su)vlasnica bolnica koja će živjeti u vili “Hurem” na Poljinama!

(The Bosnia Times)

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close