Šarović: Zadržimo nultu stopu i hrvatske firme će seliti proizvodnju u BiH!

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine Mirko Šarović izjavio je danas da će BiH i Hrvatska početi provoditi novi režim na granici između te dvije zemlje nakon ulaska Republike Hrvatske u Evropsku uniju 1. jula ove godine.

On je kazao da postoji zabrinutost, koja je obostrana, i s obzirom na to da je Hrvatska u 2012. godini izvezla u BiH robu u vrijednosti od milijardu 125 miliona eura.
“Istovremeno, BiH je u Hrvatsku izvezla robu u vrijednosti od 600.000.000 eura. Od toga, najviše su se izvozili poljoprivredni proizvodi, koji će, rekao bih, biti osjetljive grane trgovine”, podsjetio je Šarović.
On je kazao da će pristupanje Hrvatske Evropskoj uniji imati i negativne, ali i pozitivne efekte na BiH.
“Jedan dio roba iz Hrvatske bit će skuplji na našem tržištu. BiH može ovu šansu iskoristiti tako što može pokušati privući veći broj stranih investicija. BiH će biti prinuđena da svoje standarde prilagodi standardima i direktivama EU-a. Možda bismo mi to prolongirali, da Hrvatska ne pristupa EU-u 1. jula. Na ovaj način, probudili smo uspavane institucije”, rekao je Šarović.
Državni ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa je također kazao da Hrvatska, ukoliko želi zadržati tržište BiH, može investirati u BiH na taj način što će otvarati pogone svojih brendova koji su traženi u BiH.

“Kada bi se to desilo, i kada bi Hrvatska na ovaj način koristila sirovinu i radnu snagu iz BiH, to bi nama zaista dobro došlo. Preduslov za ovo je da BiH ne ide u dalju liberalizaciju kroz pregovore sa EU-om, odnosno da mi ostanemo čvrsto pri svom stavu da nema svođenja carina na nulu, kako se to traži sa više strana. Ukoliko to uspijemo, ja mislim da će velike proizvođačke firme prebaciti dio svojih pogona u BiH, što je u našem interesu. A Hrvatska ne zadržava na taj način samo tržište BiH, već svih zemalja CEFTA-e”, kazao je Šarović.

indikator.ba

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close