28 pumpi u FBIH ne zadovoljava standarde

Nedavnom kontrolom kvaliteta goriva na benzinskim pumpama i carinskim terminalima u Federaciji BiH otkriveno je da gorivo na 28 pumpi ne zadovoljava standarde, potvrdio je za današnji “Dnevni avaz” Ibrahim Tirak, direktor Federalne uprave za inspekcijske poslove.

Tirak nije želio otkriti o kojim benzinskim pumpama je riječ, ali je najavio da će inspektori, nakon ponovnog otkrivanja loših uzoraka, poduzimati drastičnije mjere koje do sada nisu primjenjivali, a to je zatvaranje pumpi.

– U Federaciji BiH imamo više od 600 benzinskih pumpi. Analizama u posljednjih pola godine od akreditiranih laboratorija potvrđeno je da na 28 pumpi imamo sporne uzorke. Stanje s gorivom se drastično promijenilo u korist kvaliteta otkako smo nabavili spektrometar, aparat pomoću kojeg na licu mjesta vršimo kontrolu – kaže Tirak.

Vlasnicima tih benzinskih pumpi, ističe, izdate su prekršajne prijave, koje se kreću od 15.000 do 50.000 KM.

– Nažalost, ne možemo reći koje su benzinske pumpe u pitanju, jer te ljude štiti Zakon o zaštiti ličnih podataka. Nemam razloga nikoga da krijem, ali, ako kažem, mogu dobiti prijavu. Taj zakon je restriktivan i štetan po građane. Bilo bi efikasno da se prekršioci mogu javno prozvati, oni ne bi imali promet ni 10 posto. Ipak, bit će novčano kažnjeni. Ukoliko se desi da ih ponovo evidentiramo, zatvorit ćemo te pumpe – tvrdi Tirak.

Naglasio je da je posljednje poskupljenje goriva na svim benzinskim pumpama u Federaciji BiH za pet feninga neopravdano.

– Vlada Federacije BiH hitno mora reagirati. Mora se napraviti regulator cijena, jer ga nemamo. U novom zakonu o nafti i naftnim derivatima, koji je u proceduri, ubačen je regulator – dodao je Tirak.

 

(Fena)

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close