Ministrica Brkić posjetila Općinski sud u Visokom

Ministrica za pravosuđe i upravu Romana Brkić posjetila je Općinski sud u Visokom gdje je razgovarala sa predsjednikom Enesom Behlulovićem i sudijama koji rade na krivičnom, parničnom i izvršnom referatu.

Tema razgovora sa predsjednikom Suda bio je Izvještaj o radu ove pravosudne institucije za 2012. godinu. Istaknuto je da je u Općinskom sudu u Visokom ostvarena godišnja prosječna norma okončanih predmeta preko 180 procenata, a potvrđenih odluka od strane drugostepenog suda 92 procenta. Prema Planu za rješavanje starih predmeta, prema starosti inicijalnog akta, u razdoblju januar- decembar 2012. (IPA 2009 / IPA 2010), Općinski sud u Visokom je riješio 83 procenta planiranog, po čemu je daleko vodeći Sud na području Zeničko- dobojskog kantona. Od ukupno 38 osnovnih i općinskih sudova, koji su imali planove za rješavanje starih predmeta, Općinski sud u Visokom je treći po rješenosti starih predmeta u Bosni i Hercegovini.

-Čestitam predsjedniku Suda što je u veoma kratkom periodu poboljšao rad ove pravosudne institucije i čestitam sudijama jer je riješen veliki broj zaostalih predmeta. Ministarstvo, zaista, ima odličnu saradnju sa Općinskim sudom u Visokom, a moram priznati da uspješno provode i mjere štednje, istakla je ministrica Brkić.

Tokom posjete, razgovaralo se i o potrebi upošljavanja dodatnih radnika, usljed odlaska u penziju i na bolovanje, te o davanju saglasnosti Ministarstva na Pravilnike o unutrašnjoj organizaciji sudova. Ministarstvo je preuzelo ove poslove, a nakon što je Ustavni sud utvrdio da nije u skladu sa Ustavom, da mišljenja na Pravilnike daje Federalno ministarstvo pravde.

-Razgovarali smo i o novoj zgradi Općinskog suda Visoko, Odjeljenja u Olovu. Zemljište je osigurano, tako da bi se u toku godine trebalo pristupiti izradi projektne dokumentacije, te pribaviti odobrenja za građenje, istakla je Brkić.

Ministrica za pravosuđe i upravu ZDK razgovarala je i sa sudijama Općinskog suda u Visokom koji najviše rade na krivičnom, parničnom i izvršnom referatu. Sudije krivičnog odjeljenja su podržale Ministarstvo u osiguravanju uvjeta za primjenu alternativne sankcije “rad za opće dobro”, te pohvalili dobru saradnju sa Ministarstvom, što u ranijem radu i nije bila praksa.

www.magazinplus.eu – Pres služba ZDK

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close