BiHPrivreda

Šarović iznio podatke o izvozu mliječnih proizvoda u periodu od ukidanja zabrane

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović je na sjednici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, odgovarajući na poslaničko pitanje, kazao da je za dva i po mjeseca, zaključno s 1. decembrom 2015. godine, izvezeno mlijeka i mliječnih proizvoda u ukupnom iznosu od 900 hiljada KM

Poslanik Miroslav Milovanović (SNSD) je na današnjoj sjednici ministru Šaroviću postavio pitanje kolika je ukupna količina u kilogramima i kolika je ukupna vrijednost izvezenog mlijeka i mliječnih proizvoda u EU otkako je skinuta zabrana izvoza iz BiH u EU?

Ministar Šarović je kazao da se podaci s kojima raspolaže Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH odnose na period do 1. decembra 2015. godine, s obzirom na to da statistički podaci za decembar još nisu dostupni.

Podsjetio je da su prve količine izvezenog mlijeka iz naše četiri odabrane mljekare za izvoz mlijeka u EU počele od 11. septembra 2015. godine, što znači da se podaci mogu odnositi na nekih dva i po mjeseca.

“U ovom periodu, za ovih dva i po mjeseca, izvezeno je mlijeka i mliječnih proizvoda u ukupnom iznosu od 900 hiljada KM. Od toga, jogurta u količinama od 268 tona, sira u količini od 45 tona, tvrdog sira sa zrenjem preko šezdeset dana, mlijeka i pavlake u prahu 11 tona i neke druge vrste mlijeka i mliječnih proizvoda u manjim količinama”, naveo je ministar Šarović.

Dodao je da će podatke za decembar imati u toku januara.

“Ovo je, rekao bih, solidan rezultat, obzirom da su prve količine krenule 11. septembra i da je potreban odgovorajući period preuzimanja ili vraćanja ranije izgubljenog tržišta u vremenu kada BiH nije mogla izvoziti mlijeko i mliječne proizvode, unazad dvije i po godine”, zaključio je ministar Šarović.

(FENA)

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close