SARAJEVSKI DERBI OKOM STATISTIKE: Nekoliko najvažnijih detalja iz dosadašnjih 117. duela Želje i Sarajeva

U subotu se igra 100. prvoligaški susret Sarajeva i Željezničara. Računajući ostale zvanične utakmice, to jeste susrete u Kupu Jugoslavije i BiH, te Superkupu BiH, Sarajevo i Željezničar su do sada odigrali 117 susreta.

Sarajevo i Željezničar su dosada odigrali 117 zvaničnih susreta u Prvoj ligi Jugoslavije, Prvoj i Premijer ligi Bosne i Hercegovine, Kupu Jugoslavije, Kupu BiH, te u Suprekupu BiH, a omjer rezultata, prema takmičenjima izgleda ovako:

Statistika je blago na strani komšija sa Grbavice, koji su u tih 117 susreta upisali 38 pobjeda, dok je bordo tim slavio 37 puta. Preostala 42 susreta su završena neriješenim rezultatom. Gol-razlika je također na strani Željezničara, te iznosi 152:149 u korist plavih sa Grbavice.

Kada je tek osnovan Torpedo, koji će kasnije promjeniti ime u Sarajevo, sarajevski klubovi su svoje međusobne duele igrali na stadionima “6. april” na Marindvoru, te “Skenderija”, u istoimenom sarajevskom naselju. Ipak, obzirom da su svoj prvi zvanični duel ova dva tima odigrala tek 1954. godine, te da su u međuvremenu izgrađeni stadioni Koševo i Grbavica, na ova dva stadiona nikad nije odigran nijedan zvanični gradski derbi. Od 1954. godine, pa do danas, Sarajevo i Željezničar su svoje takmičarske utakmice igrali na tri različita stadiona i to 67 utakmica na stadionu Koševo, koji danas nosi naziv po legendi bordo tima Asimu Ferhatoviću, zatim 49 utakmica na Grbavici. Jedini susret izvan Sarajeva odigran je 13.09.1994., za vrijeme prvog Prvenstva BiH, koje se igralo u Zenici. Razlog zbog kojeg je broj utakmica odigranih na Koševu nešto veći, jeste činjenica da je Željezničar jedno vrijeme svoje domaće utakmice igrao na najvećem bh. stadionu.

Susret koji će se odigrati u subotu, biće ukupno 68. meč ova dva tima na stadionu “Asim Ferhatović Hase”. U dosadašnjih 67 utakmica, uspješniji je bio bordo tim, koji je upisao 25 pobjeda. Isto toliko je utakmica završeno i bez pobjednika, dok je Željezničar ubilježio 17 trijumfa, od čega 14 kao gost, te 3 kao domaćin na ovom stadionu. Od 25 pobjeda, koliko ih Sarajevo ima na Koševu, dvije je bordo tim ubilježio kao formalni gost. Na drugom sarajevskom stadionu, statistika je očekivano na strani gostiju. U 49 odigranih susreta na stadionu Grbavica, Željezničar je ubilježio 21 trijumf, dok je Sarajevo slavilo 9 puta manje. Preostalih 16 susreta završeno je bez pobjednika. Za razliku od Koševa, gdje su kao domaćini igrali i Sarajevo i Željezničar, na svim utakmicama odigranim na Grbavici, domaćin je bio Željezničar. Treći stadion, Bilino polje, kao što je ranije rečeno bio je poprište samo jednog duela sarajevskih klubova, koji je završio bez pobjednika, 1:1.

Od 117 odigranih susreta, kao što je već rečeno, njih 42 su završena bez pobjednika, dok su u ostalih 75 mečeva trijumfe odnosili Sarajevo i Željezničar. I jedan i drugi tim su najčešće pobjeđivali jedan razlike. Sarajevo je 19 puta završilo utakmicu postigavši samo jedan gol više od Željezničara, dok su plavi s Grbavice to ponovili jedanput manje. Kada su u pitanju pobjede od 2 razlike i njih je više upisalo Sarajevo, ukupno 12, naspram 10 pobjeda Željezničara. Sarajevo je sa tri gola razlike slavilo samo tri puta, dok je s druge strane tim sa Grbavice upisao čak 8 pobjeda u kojima je slavio sa tri gola razlike. Visoke pobjede, od četiri i pet golova razlike, bili su prava rijetkost u derbiju. I dok Sarajevo nikad nije slavilo pobjedu od 4 gola razlike, igrači Željezničara su dva puta upisivali pobjede od 4:0. Obrnuta je situacija kod pobjeda od 5 razlike, do njih je jedino dolazilo Sarajevo i to čak tri puta, dva puta rezultatom 5:0 i jednom rezultatom 6:1.

Prema zvaničnoj statistici, na duelima gradskih postignut je ukupno 301 pogodak, od čega je 149 postiglo Sarajevo, te tri više Željezničar. Ipak, stvarna cifra postignutih pogodaka je umanjena za tri, te iznosi 298, jer je jedan trijumf Željezničara registrovan službenim rezultatom, 3:0. Ako je vjerovati statistici, Sarajevo i Željezničar imaju različite periode susreta u kojima dominiraju nad svojim rivalom. Sarajevo je puno uspješnije u prvih 30 minuta susreta, što pokazuje činjenica da je tim sa Koševa u tom periodu postigao čak 50 golova, naspram 32 gola Željezničara. Finiš prvog i početak drugog poluvremena je po običaju period u kojem je Željezničar dominatniji, o čemu govori njihovih 60 postignutih pogodaka, naspram 44 gola Sarajeva. U posljednjih pola sata, Sarajevo je postiglo 55 golova, a Željezničar 1 više. Od preostala četiri gola, tri se odnose na već pomenuti službeni rezultat, dok je jedan gol Željezničar postigao u produžecima u Kupu SFRJ.

(Fksinfo.com)

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close