BiHPolitika

Sarajevska montaža slučaja ‘Keljmendi’ …?

PRENOSIMO Fahrudin Radončić poslije sedam godina progovorio o političkoj pozadini

Sarajevska montaža slučaja ‘Keljmendi’ završit će isto kao ‘naručeno ubistvo’ Bakira Hadžiomerovića

Fahrudin Radončić, lider SBB-a i delegat u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH, u nedavnom intervjuu Senadu Hadžifejzoviću prvi put je govorio o političkoj montaži u sklopu koje mu pojedini političari preko tužioca Dubravka Čampare kroz proces protiv Nasera Keljmendija perfidno podmeću tobožnju umiješanost u ubistvo Ramiza Delalića Ćele.

Podvala zbog SBB-a

Ovo razotkrivanje prenosimo zbog velikog interesiranja javnosti i brojnih poziva naših čitalaca koje zanima Radončićev stav o ovoj temi, a koji do sada nije prenošen u medijima.

Hadžifejzović je najprije Radončića pitao postoji li nešto u procesu koji se na Kosovu vodi protiv Nasera Keljmendija što bi ugrozilo koaliciju sa SDA, a Radončić je odgovorio:

– Možemo se dogovoriti da prvo odgovorim na neozbiljnije stvari, komičnije ili tragičnije, ili da krenem od strateških stvari koje smo dogovorili s Izetbegovićem (Bakir, op.a .)… Tu su stvari vrlo precizne i tu s moje strane nema apsolutno nikakvih zahtjeva. To je mrtav slučaj.

Radončić je potom pred kamerama pokazao nekoliko novinskih tekstova iz 2009. godine o nepostojećim prijetnjama ubistvom tadašnjem novinaru Bakiru Hadžiomeroviću, koje su policija i Obavještajno-sigurnosna agencija (OSA) BiH kao takve i zabilježile i pozicionirale Radončića kao jednog od navodnih organizatora!?

Šta kaže dokument

– Vidite, ovo je tekst “Policija u Sarajevu istražuje prijetnje novinaru” iz 2009. godine, od 12. novembra, o tome da policija ima saznanja da su Naser Keljmendi i Naser Krujeziu, osobe poznate kao pripadnici organiziranog kriminala, zajedno s Fahrudinom Radončićem, vlasnikom kompanije “Avaz”, platili novac stanovitoj osobi iz Beograda kako bi se obavilo ubistvo Bakira Hadžiomerovića, našeg uvaženog kolege.

Imate i tekst iz tadašnjeg “Oslobođenja”, uz koji je objavljena i službena depeša, i imate da je naša obavještajna služba i njen tadašnji i doskorašnji direktor rekao da se to prati, ali se zbog velike istrage protiv učesnika sastanka to ne problematizira. Imamo i dokument koji kaže: “Krim. obavijest, obavještajni podatak koji ima pouzdanost A, da su ta lica, odnosno ja i ova dvojica, dala novac da se ubije Bakir Hadžiomerović, urednik emisije “60 minuta” (a izvor je neki kriminalac iz Beograda Dragan Supić, op.a.).

Mi svi znamo da je, hvala Bogu, gospodin Bakir Hadžiomerović živ, da mu se ništa nije desilo, ali imate jednu vrlo ružnu stvar i ja ću vam je ovdje pokazati. Ja sam tada formirao stranku i neko je htio da me ponizi. Data je izjava tužitelju, mislim gospodinu Čavki (Oleg, op. a.), da je to stvarno budalaština – rekao je Radončić i dodao:

– Godine 2015., 25. februara, skinuta je zaštita Bakiru Hadžiomeroviću, jer se ispostavilo da niko ne želi da ga ubije – ni Radončić, ni Keljmendi. Ali, dozovolite – ovo nisu moji podaci – šta i koliko to košta građane Bosne i Hercegovine, kada policija politizira stvari.

Portparol MUP-a KS Irfan Nefić na pres-konferenciji naglasio je da upravo policija nije zaprimila prijavu od Hadžiomerovića. Na osiguranju Hadžiomerovića i njegove adrese stanovanja, molim vas obratite pažnju, utrošeno je 12.900 radnih sati policijskih službenika na osiguranju, dok je vozilo u pratnji utrošilo 38.399 kilometara, a na mjestu stanovanja policija je provela 35.720 radnih sati, 24-satno osiguranje, rekao je Fatmir Hajdarević, šef ureda policijskog komesara, 25. jula 2015. godine.

Hoću reći, da bi meni podmetnuli slučaj “Keljmendi”, potrošili su ogromne materijalne, finansijske i ljudske resurse policije, koja je, umjesto da čuva građane u tramvajima da ih ne ubiju ili bodu nožem djecu, čuvala jednog novinara i uvaženog kolegu bez ikakvog razloga – obrazložio je Radončić kako je počela politička montaža protiv njega.

službena zabilješka

Službena zabilješka označena kao povjerljiva, a zapravo je bila laž: Kriminalac iz Beograda dao lažnu informaciju

Ministar, a nedostupan

Dalje je pojasnio da su “te prljavštine nastavljene insinuacijom da na Kosovu postoji optužnica protiv njega”.

– Ne postoji! Pokazujem vam poziv Tužilaštva s Kosova, gdje se fino kaže: Dostavlja se poziv Osnovnog suda u Prištini za saslušanje u svojstvu svjedoka Fahrudinu Radončiću. Ja još nisam svjedočio, nego ću svjedočiti, mislim 25. i 26. marta. Ne samo da ću otići nego sam poslao kopiju svog pasoša i sa zadovoljstvom ću otići, iako BiH nije priznala Kosovo.

Imamo dalje odluku Suda u Prištini, da ja ne mogu biti osumnjičena osoba. Tu pod tačkom 7. stoji: “Fahrudin Radončić nije optužen u ovom predmetu. Tužilaštvo je predložilo da se od njega uzme iskaz u svojstvu svjedoka”.

I onda se nabrajaju teške zloupotrebe na moj račun. A znate koje su zloupotrebe? Gospođica Šejla Jugo, supruga Zike Turkovića, u našem tužilaštvu izjavila je da sam ja naručio ubistvo Ramiza Delalića, s kojim sam, uzgred, bio prijatelj.

I zamislite vi sad, ja sam aktivni ministar sigurnosti, a Tužilaštvo BiH mene proglašava nedostupnim. Znači, policija me čuva 24 sata, Direkcija za koordinaciju policijskih tijela, da ne kažem koliko policajaca – a ja ne postojim. I to ne postojim za Osnovni sud u Prištini, za zemlju koju mi ne priznajemo, da mogu reći samo jednu prosto proširenu rečenicu. Gospođa Šejla Jugo je osuđena sedam ili osam puta za klevete. Uzrok tih kleveta je taj što sam ja kao ministar čvrsto stao iza toga da se zaštite porodice tužiteljice Kajmaković i drugih.

Morao sam platiti čuvenoj advokatskoj kancelariji “John Jones” više od 300.000 maraka da oni naprave tužbu i da ja obezbijedim da dobijem ovu odluku suda da ne mogu biti optužen i da dobijem pravo da se tamo pojavim kao svjedok.

A znate šta su optužbe? Izvinjavam se prvo svojoj porodici… To je bizarno, to je politička perverzija! Gospodin Čampara, koji to tamo tutne kao hijena, kaže: Radončićeva supruga, to je majka moje dvoje djece, moja dva sina, to je majka koja je u ratu izgubila dva rođena brata od 19 i 20 godina kao “Zlatne ljiljane”, spavala je s rahmetli Ćelom Delalićem, prije udaje za Fahrudina Radončića i da se ja svetim iz niske strasti?!

Kao druga tačka mog navodnog motiva da finansiram navodno ubistvo, s moje strane, Ćele Delalića, jeste, kako je to rekla Šejla Jugo, a gospodin Čampara neselektivno prihvatio, da me čovjek ucjenjivao da sam ja KOS-ovac.

Pa ja sam kao ministar sigurnosti BiH prošao najstrožije provjere, s istražnim radnjama od pet mjeseci, da bih dobio pristup podacima “tajno” i “vrlo tajno” i pojedinim NATO podacima i da bih kao ministar sigurnosti mogao da potpisujem sigurnosne dozvole, što sam i činio – pojasnio je Radončić.

Lider SBB-a dodao je da je DNK čovjeka koji je ubio Delalića pronađen, i to je bio Bitići (Ljirim, op. a.), te da je Dubravko Čampara tada kao kantonalni tužilac raspisao međunarodnu potjernicu za Bitićijem na bazi DNK koji je nađen na prigušivaču, a sada kao isti tužilac, ali s državnog nivoa, to ubistvo pokušava pripisati nekom drugom, što je ekspertiza DNK isključila.

Džuvo i Lagumdžija

– Nije poenta u tome. To je samo dokaz koliko je dio pravosuđa postao nepotistička firma dvojice ili trojice ljudi. U Državnom tužilaštvu, bez ovog novog prijema, imate šezdesetak vrlo časnih profesionalaca, izvanrednih tužilaca koji su potpuno sklonjeni sa strane. Vi ste dali dječacima da vode političke bitke kako će im neki Džuvo ili neki Lagumdžija 2009. godine, ili neko kasnije reći: “Hajmo eliminirati Radončića i SBB”.

Vrlo je indikativno, jer je sud donio odluku da se moje ime čak ne smije ni spominjati pod tačkom 1. u tom predmetu, da se vijest o optužnici u kojoj je i moje ime pročita na dan kada ja predajem kandidaturu za bošnjačkog člana Predsjedništva.

To je iza nas i to nije razlog da mi zbog takvih gluposti i pravnih bedastoća koje dobar advokat s lakoćom rješava, ugrožavamo stabilnost državne vlasti, koalicije ili odnosa sa SDA – potcrtao je Radončić u intervjuu na Face TV-u, vođenom 25.12.2015. godine.

Šta da se to dogodi građaninu koji nema 300.000 maraka za advokata?

Na Hadžifejzovićevo pitanje boli li ga montirani proces, Radončić je odgovorio:

– Ne! Znate li zašto? Rekao sam notorne činjenice, a i ovo je jedinstvena i ekskluzivna prilika da nešto kažem nakon dvije ili tri godine šutnje. Ili, ustvari, sedam godina šutnje. Političar sam. Sve što kažem, svjesno kažem. Ovdje se postavlja pitanje pravne sigurnosti građana. Šta da se to dogodi građaninu koji nema 300.000 maraka da plati najbolju londonsku advokatsku kancelariju? Odakle nekome pravo da svoje građane proglašava nedostupnim, a njih čuva policija i to su plus ministri sigurnosti. To je vrh ledenog brijega.

Ako želimo da pravimo stabilnu koaliciju sa SDA, a zaista želimo, moramo igrati otvorenih karata. Opšti zahtjev svih ambasada u Sarajevu, Brisela, svih naših međunarodnih prijatelja, kompletne domaće stručne javnosti jeste da se mora izvršiti vrlo temeljita i što efikasnija reforma pravosuđa. Važna je dijagnoza. Znamo da pravosuđe moramo dovesti na evropski standard. Imamo ljude, a sada je pitanje lijeka – poručio je lider SBB-a.

Radončić uz osmijeh rekao: Šta će mi on! 

Upitan za komentar o jednom od mišljenja da je prilikom dogovaranja koalicije sa SDA, Bakiru Izetbegoviću davao ustupke “kako bi mu skinuo Čampare”:

– Potpuno pogrešno! Ja sam njih skinuo bez njega! Šta će mi on! – odgovorio je uz osmijeh Radončić.

Umjesto da je u zatvoru, od Šejle Čampara pravi političku činjenicu

campara-i-turkovic

– Zamislite da jedna država proglasi nedostupnim ministra sigurnosti i da se on pred Tužilaštvom ili SIPA-om godinu – dvije uopće ne može izjasniti na riječi jedne žene koja je dio zločinačke organizacije, koja je ukupno osuđena na 95 godina zatvora i gdje je pravosnažnom presudom utvrđeno da ima 50-60 hiljada maraka na njenom računu od pranja novca, odnosno pljačke aerodroma!? I umjesto da ona bude u zatvoru, gospodin Čampara od nje pravi političku činjenicu.

Hoću da kažem da je u formalno-pravnom smislu to (Čamparina politička montaža, op. a.) mrtvorođenče kao što je i bilo ovo za gospodina Bakira Hadžiomerovića. I supruga Ramiza Delalića na suđenju je rekla da su to brutalne laži, i jedna i druga i treća – istakao je Radončić.

Autor: F. K. – avaz.ba

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close