Sarajevska filharmonija svečano ušla u 90. godišnjicu

Svi koji su prisustvovali održanom koncertu Sarajevske filharmonije nisu krili oduševljenje nakon briljantne izvedbe ruskog pijaniste Petera Laula koji se sarajevskoj publici predstavio drugim klavirskim koncertom Sergeja Rahmanjinova u c-molu.

Bogatstvo muzičkih ideja i melodija ovog najpopularnijeg i najizvođenijeg kompozitorovog djela u klavirskom opusu, jednostavno su prisutne ostavile bez daha.

Izvedbom Dvorakove 9. simfonije Sarajevska filharmonija je dostojanstveno ušla u svoju 90. godišnjicu zajedno sa maestrom Lajovicem koji je proslavio 40 godina svoga dirigentskog rada.

UROŠ LAJOVIC, Dirigent

Diplomirao je kompoziciju i dirigovanje 1969. na Muzičkoj akademiji u Ljubljani. Usavršavao se na majstorskim kursevima na Mozarteumu u Salzburgu kod Bruna Maderne. Magistrirao je u Beču na Visokoj školi za muziku u klasi Hansa Svarovskog. Bio je asistent dirigenta (1972.-1978.), a zatim stalni dirigent Slovenačke filharmonije (1978-1991) i šef dirigent Zagrebačkih simfoničara (1979. – 1981.). Osnivač je i dirigent Kamernog orkestra Slovenicum iz Ljubljane (1988. – 2001.). Od 1990. godine Uroš Lajovic je profesor dirigovanja na Visokoj školi za muziku u Beču, a od 2011. godine istovremeno je i redovni profesor u trajnom zvanju Muzičke akademije Zagreb i stalni gost dirigent Zagrebačke filharmonije. Bio je šef dirigent Beogradske filharmonije (2001. – 2006.).

Dobitnik je niza nagrada među kojima su nagrada Visoke škole za muziku u Beču (1971.) i druga nagrada Guido Cantelli u milanskoj Skali (1975.). Gostovao je u muzičkim centrima širom svijeta: Njemačkoj, Holandiji, Švicarskoj, Austriji, Italiji, Češkoj, Slovačkoj, Poljskoj, baltičkim zemljama, Norveškoj, Švedskoj, Rusiji, Bjelorusiji, Mađarskoj, Turskoj, Španiji, SAD-u, Kolumbiji, Tajvanu, Južnoj Koreji, Kini, Hong Kongu i Japanu. Sarađivao je sa svim vodećim simfonijskim orkestrima nekadašnje Jugoslavije, kao i sa uglednim svjetskim orkestrima među kojima su: Minhenska filharmonija, Simfonijski orkestar Berlinskog radija, RIAS simfonijeta, Orkestar Radio Lajpciga, Orkestar Južnonjemačkog radija, Orkestar Mocarteum iz Salzburga, Moskovski državni orkestar, Kijevska filharmonija, Janačekova filharmonija iz Ostrave, Praška filharmonija, Orkestar RTV Katovice, Bernski simfonijski orkestar, Simfonijski orkestar Getingena, Belgijski nacionalni orkestar, Tokijska filharmonija…

PETER LAUL, Klavir

Peter Laul rođen je u porodici muzičara u St. Petersburgu, u Rusiji, a obrazovanje je stekao na Konzervatoriju St. Petersburg gdje je bio u klasi prof. Alexandera Sandlera, gdje nakon studija postaje profesor. Osvojio je treću nagradu i specijalnu nagradu za najbolju izvedbu Bacha na Međunarodnom takmičenju pijanista u Bremenu 1995. godine, a 1997. godine na istom takmičenju osvojio je prvu nagradu i specijalnu nagradu, ovaj put za najbolju izvedbu Šubertove sonate. Godine 2000. osvojio je i prvu nagradu na Međunarodnom takmičenju pijanista Scriabin u Moskvi, a 2003. godine Ministarstvo kulture Ruske Federacije nagradilo ga je počasnom medaljom “Za umjetnička ostvarenja”.

Nastupao je kao solista sa Filharmonijom St. Petersburg, orkestrom Teatra Marinski, Moskovskim Simfonijskim orkestrom, Državnim kapela orkestrom u Moskvi, kao i sa drugim ruskim orkestrima. Sarađivao je sa dirigentima poput Maxima Shostakovicha, Valery Gergieva, Vassilya Sinaiskog, Eria Klasa, Jean-Claude Casadesusa, Nikolaia Znaidera i Nikolaia Alekseeva i drugim. Nastupao je sa Filharmonijom Nordwestdeutsche, Südwestdeutsche Rundfunk, Dessau, Bremerhaven, te Orkestrom pozorišta u Oldenburgu (Njemačka), Državnim simfonijskim orkestrom Brazila, Državnom simfonijom Estonije, te sa Kamernim orkestrom Talin (Estonija) i “Les Siècles” (Francuska) pod dirigentskom palicom François-Xavier Rotha.

Peter Laul je snimao muziku za Harmonia Mundi, Aeon, Onyx, Naxos, Marquis Classics, Querstand, Integral Classics, King Records, Northern Flowers, te brojne TV i radio stanice u Rusiji i inostranstvu.

www.magazinplus.eu – Sarajevska filharmonija

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close