Opća prostitucija na bh političkoj sceni

Važno je samo jedno – domoći se i što duže ostati na vlasti! Za takve poteze – cijene nema. Sklapaju se savezi i sa najljućim, mrskim neprijateljima. Igraju dvostruke igre. Vara. Obmanjuje. A, narodu je dovoljno i igara. Samo nek je veselo. Hljeba – kruha odavno već, ionako nema!

(Autor: Almir Terzić – tačno.net)

Opća prostitucija sindrom je koji je posljednjih godina zahvatio političku scenu Bosne i Hercegovine. Političke partije u Bosni i Hercegovini svoje stranačke i interese rukovodstva, posebice predsjednika stavili su iznad ne samo državnih nego i entitetskih, kantonalnih, lokalnih, pa i moralnih i ljudskih. O građanskim, odnosno narodnim iza kojih se kriju da i ne govorimo.

Važno je samo jedno – domoći se i što duže ostati na vlasti! Za takve poteze – cijene nema. Sklapaju se savezi i sa najljućim, mrskim neprijateljima. Igraju dvostruke igre. Vara. Obmanjuje. A, narodu je dovoljno i igara. Samo nek je veselo. Hljeba – kruha odavno već ionako nema!

Koliko je sve licemjerno najbolje je pokazao primjer SDS-u. Nakon svih silnih uvreda, optužbi i iznošenja prljavog veša u javnost protiv ljutog i mrskog neprijatelja SNSD-a dužnosnici te partije zaključili su da su “interesi Republike Srpske iznad svih” – ostaju u šestorki. Na državnom nivou. A, kao satisfakciju o SNSD-u zadržavaju pravo da i dalje misle da je – najgori.

Kritikovat će ga i dalje gdje god stignu, ali samo u Republici Srpskoj. Gdje ostaju navodna opozicija. U tom entitetu SDS će na sva zvona optuživati SNSD jer pretenduju da 2014. postanu – vlast.

Igrajući igru malo vlast, malo opozicija SDS samo jasno pokazuje da ne bi bio ništa bolji od SNSD da ima poluge odlučivanja. Jer, da doista želi da se bori za promjenu stanja u korist građana kako lokalne zajednice, entiteta i države BiH činio bi to iz ugla opozicije, a ne poluopozicije.

Ništa bolje stanje nije ni u Federaciji BiH. I u ovome se entitetu samo vodi briga kako se domoći vlasti na bilo kom nivou ne vodeći se pritom mišlju ko će ti i kakav u tom procesu partner biti.

Primjer prelivoda zbog pozicija najvidljiviji je u NSRB-u. Tako da bi se bilo u vlasti NSRB pristaje na razini Federacije BiH surađivati sa SDA i HSP-om. Na kantonalnoj razini pak, a zarad ministarskih mjesta kao što su primjeri u Zeničko-dobojskom i Tuzlanskom kantonu spremna im je okrenuti leđa i udružiti se sa protivničkim SDP-om i SBB-om, a u Unsko-sanskom i sa a-SDA. Čak NSRB ne preza ni od partnerstva sa HDZ-om BiH u ZDK-u i TK-a. A, ni HDZ-ovcima se ne gadi NSRB koliko to žele predstaviti javnosti.

Slično je i sa BPS-om. I ova stranka se okreće ne u zavisnosti od vjetra nego od toga ko će je pozvati u vlast. Tako je u Kantonu Sarajevo u savezu sa SDA, SDU-om, NSRB-om, BOSS-om i grupom samostalnih zastupnika, a u Tuzlanskom kantonu sa “neprijateljskim” SDP-om, SBB-om, NSRB-om i HDZ-om BiH.

Jasno je da u BiH najbolje profitiraju – najmanji. Jer, partije sa jednim ili dva glasa često su odlučujuće za sastavljanje parlamentarne većine. I tako će biti sve dok imaju nizak izborni prag od tri posto koji im omogućava da uz mali broj glasova dođu do takvih mandata.

Čak ni stranke koje se hvale da djeluju opoziciono to ne čine. Tako je SBiH u vlasti u Brčko distriktu, SDU je ušla u vlast u Kantonu Sarajevo, NS pretendira da to postane u Gradu Sarajevu…

Ostale manje stranke poput DNS-a, SP-a, a-SDA već su uveliko priklonjene vladajućim blokovima zadovoljivši se pokojim ministarstvom u vladama. DNZ u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH djeluje u klubu sa HSP-om, PDP u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH sa SDS-om… Stoga se i njihovo djelovanje može nazvati polupozicijom. I na lokalnom nivou, u gradskim i općinskim/opštinskim vijećima i skupštinama male stranke poput SPU-a i NDS-a prišle su nekom od saveza zbog pozicija u rukovodstvima i komisijama.

Djelovanje HSS-NHI-ja, SRS-a, LDS-a, GDS-a, HKDU-a, SNS-a, NSP-a na političkoj sceni je toliko beznačajno da samo još izbori ukazuju da su u životu.

Zbog političke trgovine foteljama i pozicijama stradala je – opozicija. Za razliku od drugih država u okruženju Bosna i Hercegovina svoju opoziciju morat će da pravi iz pepela. (Do)sadašnja je izgubljena u čarima vlasti.

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close