Boro Matan, selektor futsal reprezentacije: Moramo više ulagati u mlade

Futsal reprezentacija Bosne i Hercegovine 17.01.2013. godine u prijateljskoj utakmici koja je odigrana u Novigradu u Hrvatskoj remizirala je sa domaćom selekcijom. Ovo je bila druga utakmica u nizu protiv istog protivnika. Dva dana ranije u utakmici zatvorenoj za javnost selekcija BiH upisala je pobjedu od 3:0. Nešto ranije bh. reprezentacija igrala je i utakmice protiv Crne Gore, a sve u sklopu priprema za nadolazeće kvalifikacije za odlazak na prvenstvo Evrope.

Jeste li zadovoljni igrama  naših reprezentativaca nakon posljednje dvije utakmice?

– U svakom segmentu igre moramo biti zadovoljni. Još od osmog mjeseca prošle godine se okupljamo, treniramo, igramo prijateljske utakmice kako bi što spremniji dočekali kvalifikacije. Odigrali smo devet utakmica od kojih smo na šest pobijedili, dva puta odigrali neriješeno i upisali samo jedan poraz, a igrali smo sve protiv jakih selekcija. Postignut je veliki napredak.

Koje su dalje aktivnosti bh. selekcije?

– Očekuju nas kvalifikacioni susreti u martu u Slovačkoj. U grupi smo za zajedno sa Azerbejđanom, Slovačkom i još jednom selekcijom koja dolazi i predkvalifikacija. Nije laka grupa, ali već odavno smo počeli studiozno pratiti protivnike i uz pristup  igri kakav je bio na prethodnim utakmicama možemo ostvariti dobar rezultat. Sigurno da ćemo do početka kvalifikacija odigrati još koju utakmicu sa jakim protivnikom.

Kakvo je Vaše mišljenje o futsal ligama u Federaciji BiH?

– Lige su dosta kvalitetnije nego ranijih sezona, ali za veći napredak nam treba jedinstvena liga. U Prvoj ligi FBiH je sedam klubova, to je 14 utakmica po sezoni, što smatram da je premalo za uvjete i rezultate kakve očekujemo.

Smatrate li da je reprezentaciji BiH potrebno podmlađivanje igračkog kadra?

– Potrebni su nam mladi igrači, ali teško je napraviti kopletnu smjenu generacija. U reprezentaciji imamo nekoliko mlađih igrača koje polako uključujemo u tim. Svaki mladi igrač je dobrodošao.

Nogometni savez Federacije BiH planira održati turnir za igrače do 21 godine. Kakvo je Vaše mišljenje o tome?

– Takvi turniri su nam  itekako  potrebni. Mi smo jedna od rijetkih selekcija koja nema mlađe kategorije i zbog toga je mladom  igraču teško da se uklopi među iskusnije igrače, a na ovaj način ćemo vidjeti njihovo stvarno igračko znanje. Mislim da bi to bio pun pogodak, jer smatram da ima dosta kvalitetnih mladih igrača koji mogu pomoći reprezentaciji.

www.magazinplus.eu – NS F BiH

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close