Kultura

Sarajevo: Sutra tradicionalni Božićni koncert

U povodu nastupajućeg pravoslavnog Božića, Srpsko prosvjetno i kulturno društvo Prosvjeta, sutra u Narodnom pozorištu organizira Božićni koncert.

Koncertni program

Predstavnici SPKD Prosvjeta Savo Vlaški, predsjednik društva, Dejan Garić, predsjednik UO društva i Slobodan Šoja, član Upravnog odbora, danas su na konferenciji za medije najavili šarolik i nadasve, zanimljiv koncertni program.

Podsjetili su da je priča o koncertu počela prije sedam godina, jer su mnogi smatrali da se vjerski praznici ne obilježavaju onako kako bi trebalo, pa je osmišljena ova uspješna saga o koncertu.

Na koncertu će nastupati mješoviti hor SPD Jedinstvom, a sopran i bariton Karolina Mihajlović izvest će Božićni tropar Roždetstvo Tvoje i Pavel Česnokov Veličit duše moja Gospoda. Također će Mirjana Šovran, sopran, i Sanja Radojković, klavir, izvesti Ariju Quando me'no vo iz opere La Boheme Đakoma Pučinija i Ariju Je veux vivre iz opere Reomeo i Julija Šarla Gunoa.

Ljubitelji etno muzike mogu uživati u izvedbama banjalučke etno grupe Trag i njihovim osavremenjenim pjesmama: Žubor, Aj mene majka jednu ima, Ajde jano, Marijo ćero, i druge.

Marko Kalajanović će izvesti pjesmu Alekse Šantića I opet mi duša sve o tebi sanja, i rusku pjesmu Tamna noć, Vladimira Garieviča Agatova.

Percepcija grada

Program koncerta je različit i ima za svaku dušu po nešto, stoga je Garić kazao da je svake godine sve veći izazov organizirati koncert, interesovanje je veliko, a teško je naći ljude koji nisu nastupali a koji su kvalitetni.

– Koncertom želimo da poručimo svima kako vidimo Sarajevo, kakav grad želimo, kakva je percepcija grada u kojem živimo u kojem ćemo živjeti – kazao je Garić.

I ove godine zahvaljujući prijateljima iz Narodnog pozorišta, Ministarstva kulture i sporta Kantona Sarajevo, BH Telecoma, OSCE-a, sutrašnji će koncert, za očekivati je, biti uspješan, a predsjednik Društva Savo Vlaški je uz iskrene Božićne čestitke pozvao građane da dođu na koncert.

Na koncertu će biti odata počast izvođačima vojnog ansambla Aleksandrov koji su 25. decembra 2016. godine poginuli u avionskoj nesreći kada se Tu-154 srušio u Crno more.

Koncert počinje u 20.00 sati, a karte se mogu uzeti na blagajni Narodnog pozorišta.

Fena

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close