BiHPrivreda

Sarajevo-osiguranje primjer da državna kompanija može biti najbolja na tržištu

(Patria) – Sarajevo-osiguranje primjer je da kompanija sa učešćem državnog kapitala može biti vodeća na tržištu Bosne i Hercegovine.

Sa 36,06 miliona KM premije u prvih šest mjeseci 2019. godine, što su podaci Agencije za nadzor osiguranja FBiH, Sarajevo-osiguranje se zadržalo na vodećoj poziciji među 12 osiguravajući društva u Federaciji FBiH, uz povećanje prednosti u odnosu na drugoplasirano Adriatic osiguranje koje je u prvih šest mjeseci ove godine ostvarilo također visokih 33,9 miliona KM premije.

Tako, Sarajevo-osiguranje sa 1,7 miliona KM prednosti u odnosu na Adriatic u maja ove godine, tu prednost u junu povećava na 2,1 milion KM.

Na trećem mjestu najuspješnijih osiguravajućih društva u Federaciji BiH je Unica sa 32,2 miliona KM premije u prvih šest mjeseci 2019. godine. Slijedi Euroherc osiguranje sa 31,2 milion KM premijer te Croatia osiguranje sa 27,8 miliona KM premijer od 1. januara do 30. juna 2019. godine.

U odnosu na isti period 2018. godine Sarajevo-osiguranje bilježi rast od oko pet miliona KM. 

Pad u premijama u odnosu na prošlu godinu bilježe jedino Central Osiguranje i Camelia.

Sarajevo-osiguranje je osnovano nakon kraja Drugog svjetskog rata 1945. godine kao Državni osiguravajući zavod (DOZ) i tada je imao glavnu ulogu u osiguranju imovine.

Udio državnog kapitala u Sarajevo-osiguranu – Vlade Federacije BiH – danas iznosi 45,48  posto kapitala, dok su vlasnici ostatka kapitala manji dioničari i fondovi.

nap.ba

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close