Sarajevo i Zenicu treba zagrijavati toplom vodom sa TE Kakanj

Gas nije rješenje, Sarajevo i Zenicu treba zagrijavati toplom vodom iz Termoelektrane “Kakanj”, jer su cijene grijanja prihvatljivije i puno niže u odnosu na grijanje drugim energentima, čak puno niže i od troškova koje imaju domaćinstva koja koriste drvo, ugalj, pelet i slično – smatra načelnik Općine Kakanj Nermin Mandra.

Ističe da je grijanje toplom vodom iz Termoelektrane “Kakanj” najbolje dugoročno rješenje za zagrijavanje Sarajeva i Zenice, i cijele kotline između ova dva grada.

-To je jedino pravo rješenje, a loša iskustva s gasom pokazala su da je blagodat koju imamo u Termoelektrani “Kakanj” jedino pravo rješenje i za uvođenje ovog rješenja se treba zalagati – stav je načelnika Mandre.

U Kaknju zagovaraju ideju o velikom projektu kojim bi se toplom vodom iz Termoelektrane “Kakanj” grijala kompletna sarajevsko-zenička kotlina te ističu da bi kompletnom ovom području donio istinsku blagodat.

Cijene grijanja bi bile puno manje u odnosu na zagrijavanje drugim energentima, a stotine kotlovnica bi bilo ugašeno, jer se radi o velikom ekološkom projektu za koji ne bi bio problem dobiti povoljna sredstva iz Evropske zajednice.

U blagodati zagrijavanja toplom vodom iz Termoelektrane “Kakanj”, energentom koji nastaje u procesu proizvodnje električne energije, na području općine Kakanj uživaju trideset godina, a mreža daljinskog grijanja se kontinuirano širi na području ove lokalne zajednice.

Samo u tekućoj godini u Kaknju je, zahvaljujući širenju mreže daljinskog grijanja, ugašeno oko 200 mini kotlovnica, koje su zagađivale zrak.

(Fena)

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close