Sarajevo 100

Sarajevo100 je međunarodni pozivni umjetnički projekat koji uključuje preko 250 plakata i multimedijalnih radova grafičkih dizajnera iz 37 zemalja sa 5 kontinenata.

Bosna i Hercegovina, odnosno Sarajevo, raskrsnica je kultura, civilizacija i religija svijeta, mjesto susreta i multikulturalnosti, jedinstven spoj istoka i zapada, srednjoevropske, mediteranske i balkanske kulture. Tijekom prošlosti ovaj sudar civilizacija često je eskalirao proizvodeći događaje od značaja za istoriju, a još češće i u dugim vremenskim periodima, ovo je podneblje pružalo utočište različitostima i relativno skladnom zajedničkom životu.

Godina 2014. zanimljiva je prije svega radi obilježavanja stogodišnjice Sarajevskog atentata koji je bio povod za Prvi svjetski rat i umnogome uticao na tok istorije cijele Evrope i svijeta u prethodnom stoljeću. Ujedno, 2014. je godina kada se obilježava tridesetogodišnjica 14. zimskih olimpijskih igara i šezdesetogodišnjica našeg Udruženja ULUPUBIH.

U skorijoj prošlosti, Sarajevo se našlo na naslovnim stranama medija iz cijelog svijeta. Opsada Sarajeva je bila najduža opsada glavnog grada u modernoj istoriji ratovanja, a rat u Bosni i Hercegovini jedan od najkrvavijih sukoba XX vijeka.

Danas Bosna i Hercegovina i njen glavni grad pronose poruku mira i koegzistencije kao jednu od ključnih poruka Ujedinjenih naroda, dok Sarajevo postaje glasnik modernih vrijednosti Evrope i svijeta.

ULUPUBIH (Udruženje likovnih umjetnika primijenjenih umjetnosti i dizajnera Bosne i Hercegovine), Collegium artisticum, Akademija likovnih umjetnosti Sarajevo i Odsjek za Umjetnost i Dizajn Univerziteta Drzave Mizuri, SAD, inicirali su međunarodni pozivni projekat “Sarajevo100 (1914-2014)”. Projekat je postavio izazov pozvanim autorima da dizajniraju plakat ili multimedijalni rad izražavajućivlastiti pogled na Sarajevo u okviru poslednjih 100 godina, od Sarajevskog atentata do danas.

Cilj projekta je da doprinese jednoj pozitivnijoj slici Sarajeva, u kontekstu evropskog kulturnog i istorijskog naslijeđa, među grafičkim dizajnerima, umjetnicima i u likovnoj javnosti uopšte, lokalno i internacionalno, ističući koegzistenciju i toleranciju koje će osigurati mir i prosperitet. Susret vizuelnih kultura, susret generacija i razmjena ideja simbolički predstavlja sarajevsku duh, multikulturalnost i mjesto dodira i prožimanja civilizacija.

Projekat Sarajevo100 prezentiraće svoja dostignuća na izložbi plakata i multimedijalnih radova o stogodišnjem periodu Sarajevske istorije predstavljajući radove 64 pozvana grafička dizajnera koji su i sami predložili svoje perspektivne učesnike, od kojih je 62 dizjniralo plakat ili kreiralo video rad.  Svoje radove izložiće i 44 pozvana autora iz regiona, uz 39 svojih odabranih perspektivnih kolega. Otvaranje centralne izložbe na kojoj će biti prikazani odštampani svi plakati i multimedijalne kreacije biće održano u utorak, 17.juna 2014. godine, od 20.00 sati, uz objavljen katalog/knjigu radova i internet stranicu http://sarajevo100.com/

Gosti projekta Sarajevo100, između ostalih, biće Paul Davis, jedan od legendi američkog grafičkog dizajna i ilustracije, i poznati meksički dizajner Felipe Covarrubias.

Osim pozvanih radova, izložbu čine i plakati i video radovi 64 studenata 4 likovne akademije koje su u svoj program u prethodnim semestrima uvrstile Sarajevo100 projekat: Akademija likovnih umjetnosti Sarajevo, BiH – Dalida Karić-Hadžiahmetović, docentica i Adla Isanović, asistentica; Akademija umetnosti u Novom Sadu, Srbija – Atila Kapitanj, asistent; Fakultet umjetnosti Cetinje, Crna Gora – Ana Matić, profesorka i Adela Zejnilović, asistentica I Odsijek za umjetnost i dizajn, Univerzitet Države Missouri, SAD – Čedomir Kostović, Profesor i Kay Youn, asistent.

Projekat Sarajevo100 su podržali Ambasada SAD u BiH, Ministarstvo kulture i sporta Federacije BiH, Općina Centar i Digitalna štamparija Margo. Bez njihove podrške ovaj projekat ULUPUBIH-a ne bi bio moguć.

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close