Saopštenje UO FK Sarajevo – Zahtjev za pokretanje postupaka protiv delegata N/FS BiH Ivice Galića

Dana 6. 8. tekuće godine Fudbalski klub Sarajevo je disciplinskoj komisiji Nogometnog/Fudbalskog Saveza Bosne i Hercegovine uputio zahtjev za pokretanje postupaka protiv delegata N/FS BiH Ivice Galića i organizatora utakmice 2. kola BH Telecom Premijer lige BiH, FK Slavija.

Razlog podnošenja zahtjeva za postupak jeste kršenje odredbi Pravnilnika o bezbjednosti na međunarodnim utakmicama i utakmicama saveznog stepena takmičenja NS/FS BiH, te odredbi Disciplinskog Pravilnika Nogometnog/Fudbalskog Saveza Bosne i Hercegovine od strane delegata utakmice Ivice Galića i organizatora utakmice FK Slavija.

Zvaničnici FK Sarajevo su pred sami početak utakmice 2. kola BH Telecom Premijer lige BiH između FK Slavija i FK Sarajevo skrenuli pažnju službenim licima i organizatoru na zastavu “Vojske Republike Srpske”, koja je bila istaknuta na tribini na kojoj se nalaze navijačima FK Slavija kao i na zastavu Republike Srbije. Za vrijeme cjelokupnog trajanja navedene utakmice zastave su bile na mjestima na kojima su bile I prije početka utakmice čime je došlo do evidentnog kršenja odredbi Pravilnika o bezbjednosti na međunarodnim utakmicama i utakmicama saveznog stepena takmičenja N/FS BiH član 31.

Ističemo da organizator utakmice nije poduzeo nikakvu aktivnost predviđenu ovim gore navedenim članom kako bi se sporne zastave uklonile i svojim postupcima nije pokazivao interes da riješi navedeni problem.

Podsjećamo, na utakmici 22. kola BH Telecom Premije lige BiH 2012/2013 između FK Sarajevo-FK Leotar nakon stavljanja transparenta “ARMIJA RBiH” od strane službenih lica prekinuto je odigravanje utakmice dok se “sporni transparent” ne skloni sa ograde sjeverne tribine “Vedran Puljic” Stadiona “Asim Ferhatović – Hase”. Obrazloženje za prekide prilkom odigravanja utakmice FK Sarajevo – FK Leotar dana 14.04.2013 od strane službenih lica upravo je bio navedeni član 31. Pravilnika o bezbjednosti na međunarodnim utakmicama i utakmicama saveznog stepena takmičenja N/FS BiH.

FK Sarajevo je sa rezervom prihvatio tadašnje obrazloženje i očekivali smo da će se ovako tumačiti sve sporne situacije sa istim ili sličnim sadržajem. Simptomatično je to da se nad našim Klubom trenira strogoća kad su ovakve situacije u pitanju, dok kod drugih ovakvo ponašenje može proći, te da je očito da ista pravila ne važe za sve klubove.

Smatramo da FK Sarajevo ne zaslužuje da ga se tretira na ovakav način, te ćemo poduzeti sve dopuštene mjere da se zaštitimo.

UPRAVNI ODBOR FK SARAJEVO

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close