PolitikaZDK

Saopštenje sa 23. sjednici Skupštine Zeničko–dobojskog kantona

SAOPŠTENJE SA 23. SJEDNICE SKUPŠTINE

 

 

Na 23. sjednici Skupštine Zeničko–dobojskog kantona, održanoj  26.01.2016 godine, razmatrana su i prihvaćena dva nacrta zakona. Skupština Zeničko-dobojskog kantona je prihvatila Nacrt Zakona o poticanju razvoja male privrede i Nacrt Zakona o pozorišnoj djelatnosti. Oba nacrta zakona se upućuju u javnu rasprava, prvi u trajanju od 60 dana, a drugi u trajanju od 30 dana. U periodu javne rasprave oba nacrta zakona će biti objavljeni na web portalu Zeničko-dobojskog kantona i biti dostupni u resornim ministarstvima.

 

Nakon prve dvije tačke pred poslanicima se našao Prijedlog odluke o davanju saglasnosti na kreditno zaduženje Javne ustanove Kantonalna bolnica Zenica. Po ovoj tački dnevnog reda, nakon uvodnog dijela koji je prezentirao ministar Ministarstva za zdravstvo, uslijedila je obimna rasprava i diskusija koja u kojoj su učestvovali poslanici svih svih klubova i stranaka koej su zastupljene u Skupštini Zeničko-dobojskog kantona. U konačnici je usvojena Odluka o davanju saglasnosti na kreditno zaduženje Javne ustanove Kantonalna bolnica Zenica. Sredstva u iznosu od 16 miliona konvertibilnih maraka trebaju biti utrošena na saniranje postojećeg finansijskog stanja u Kantonalnoj bolnici, dugovanja prema dobavljačima, kao i stvaranje uslova za neometano funkcionisanje i pružanje zdravstvenih i bolničkih usluga.

 

U daljem radu Skupština je usvojila Odluku o davanju saglasnosti  na zaduženje Zeničko-dobojskog kantona po ugovoru o zajmu zaključenog između Bosne i Hercegovine i Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) i Bosne i Hercegovine i Evropske banke Vijeća Evrope (CEB) za projekat „Izgradnja regionalnog vodovoda Plava voda“. Učešće Zeničko-dobojskog kantona po ovom projektu je cca 3,8 miliona konvertibilnih maraka

 

Nakon ove tačke rad na sjednici je prekinut na prijedlog Klubova poslanika, nakon čega je odmah održana sjednica Kolegija Skupštine na kojoj je kao termin nastavka 23. sjednice  utvrđen datum, 29.01.2016 godine (petak) sa početkom u 09,00 sati.

 

                                                                                  Stručna služba Skupštine ZDK

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close