Visoko

Saopćenje o poduzetim mjerama povodom tragičnog događaja na regionalnoj cesti R445 Kakanj – Visoko

SAOPĆENJE IZ KABINETA OPĆINSKE NAČELNICE

 

Povodom tragičnog događaja koji se desio  na regionalnoj cesti R445 u mjestu Radinovići gdje je smrtno stradala jedanaestogodišnja Ajna Omanović obavještavamo javnost sljedeće:

 

Poduzeli smo sljedeće aktivnosti:

1. Analizirali smo stanje sigurnosti regionalnih cesta, sačinili informaciju po kojoj je jasno da je sigurnost učesnika u saobraćaju na ovim dionicama ugrožena, te da saobraćajni znakovi, signalizacija i oprema na terenu ne zadovoljavaju tražene standarde koji važe u Bosni i Hercegovini.
2. Pod oznakom “hitno postupanje” tražili smo od nadležnih – premijera Ze-Do kantona, ministra Prostornog uređenja, prometa i komunikacija  i zaštite okoline u Ze-Do kantonu, direktora Kantonalne direkcije za ceste, ministra MUP-a ZDK te Federalne uprave za inspekcijske poslove da u roku  od 15 dana, a u cilju povećanja stepena bezbjednosti saobraćaja na regionalnim cestama na području općine Visoko osiguraju postavljanje nedostajuće saobraćajne signalizacije prema urađenom saobraćajnom projektu a posebno sanaciju udarnih rupa, definisanje pješačkih staza i pješačkih prelaza uz prateću signalizaciju , osiguranje preglednosti ceste, postavljanje odbojnih i zaštitnih ograda na svim neophodnim mjestima a posebno na dionicama kojima se kreću učenici, postavljanje radarskih uređaja radi kontrole brzine u saobraćaju a posebno u blizini škola i puno veće prisustvo policijskih službenika na frekventnim raskrsnicama i u blizini  svih  škola  kao i općenito pojačanje policijskih kontrola na regionalnim pravcima na području općine Visoko a posebno u vrijeme početka i završetka nastave u školama.

 

Prema informaciji PU Visoko br:08–04/8-1-04-2-2555/16 od 18.03.2016.g. u  periodu od 2011.godine. do 16.03.2016.g.  na regionalnoj  cesti  R445 Kakanj- Visoko smrtno su stradale 3 osobe a na regionalnoj cesti R443 Visoko – Kiseljak smrtno su stradale 2 osobe.

Sa ciljem poboljšanja bezbjednosti učesnika u saobraćaju tražimo hitnu reakciju svih nadležnih institucija.

U prilogu PDF dokument:
– Traži se HITNO postupanje – Dopis nadležnim i resornim ministarstvima

– Informacija o stanju saobraćajne signalizacije na regionalnom putu R445 Kakanj – Visoko
prva strana
druga strana
treća strana

visoko.gov.ba

 

 

 

 

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close