Saopćenje Nikšića o stanju u Vitezitu: Samo za uvezivanje staža više od četiri miliona KM

Povodom najave radnika Vitezita da će se okupiti ispred zgrade Vlade Federacije BiH u Sarajevu, premijer Federacije BiH Nermin Nikšić u cilju tačnog informiranja javnosti uputio je sljedeće saopćenje za javnost:

„Vlada Federacije Bosne i Hercegovine u više navrata je razmatrala stanje u privrednom društvu Vitezit d.o.o. Vitez i donosila niz odluka koje su bile usmjerena ka stabilizaciji i sanaciji stanja u ovoj firmi, a što je uključivalo i izdvajanje značajnih sredstava za uvezivanje staža.

Federalna vlada je tako za uvezivanje staža radnika Vitezita u ovom mandatu donijela četiri odluke. Tim odlukama je za uvezivanje staža osigurano ukupno 4.162.395,45 KM, od čega je do ovog trenutka ostalo neutrošeno 13.525 KM.

Vlada Federacije BiH je, također, 2012. godine donijela odluku o dodjeli kredita iz komisionih sredstava putem Razvojne banke FBiH u iznosu od 600.000 KM, namjenjenih za pokretanje proizvodnje.

Na svojoj posljednoj sjednici Vlada FBiH je razmatrala trenutno stanje u ovoj firmi i dala saglasnost za imenovanje novog v.d. direktora od koga se očekuje da pod hitno sačini plan stabilizacije Vitezita.

Federalna vlada ostaje opredijeljena da pomogne radnicima Vitezita, ali ona ne može i neće raditi posao menadžmenta bilo koje kompanije“, kaže se u saopćenju premijera Nikšića.

www.magazinplus.eu – Vlada F BiH

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close