Danas je svjetski Dan šale – 1. april

Danas je 1. april, dan kada će Vas, vrlo je vjerovatno, neko pokušati namagarčiti, prodati vam jeftinu šalu, možda i malo ozbiljniju. Uglavnom pokušat će da Vas dovede u zabludu, ali ne sa ružnom namjerom. Krajnji cilj je smijeh, odvraćanje pažnje od surove stvarnosti. Malo razonode u teškom vremenu.

Porijeklo Dana šale, 1. aprila nije pouzdano utvrđeno, ali se smatra da ima veze sa drevnim kulturama koje su oko tog datuma proslavljale Novu godinu. Kakve veze ima Nova godina sa praznikom šale? Rimljani i Hindusi su slavili Novu godinu odmah nakon proljećne ravnodnevnice, koja pada 20. ili 21. marta. U srednjem vijeku, veći deo Evrope je slavio 25. mart, praznik Blagovjesti, kao početak praznovanja Nove godine. Slavlje bi trajalo nedelju dana, sve do 1. aprila. Papa Gregor XII je 1582. godine naredio poštovanje gregorijanskog kalendara, po kome se Nova godina proslavlja 1. januara.

Pošto narod nikada nije bio sklon prihvatanju novih pravila u svakodnevnom životu, mnogi su odbili da se povinuju kalendaru pape Gregora i nastavili da slave Novu godinu oko 1. aprila. Oni koji su prihvatili novi kalendar, tog dana su zbijali šale na račun „neobavještenih“, ismijavajući njihova zastarjela slavlja. Običaj je nastao u Francuskoj, koja je prva prihvatila gregorijanski kalendar, ali je zanimljivo da je 1. april, kao praznik šale, odmah zaživio i u regionima Evrope, koji su mnogo kasnije prihvatili novi kalendar.

Jedno zanimljivo objašnjenje je dao Džozef Boskin, profesor istorije na univerzitetu u Bostonu. Prema njegovom istraživanju, koje je objavio Asošiejted Pres 1983. godine, praznik šale je nastao u doba cara Konstantina, kada je grupa dvorskih luda tokom zabave na rimskom dvoru rekla slavnom vladaru da bi bolje od njega vodili carstvo. Zabavljen ovom idejom, car Konstantin je na jedan dan prepustio vlast dvorskoj ludi Kugelu, koji je za vrijeme svoje vladavine ediktom proglasio 1. april za dan šale i apsurda. Nekoliko dana kasnije javnost je saznala da je profesor Boskin je nasamario slavni medijski servis, jer je cijelu priču izmislio kao prvoaprilsku šalu.

Svjetski dan šale 1. april jedan od najinternacionalnijih praznika na svijetu. Gdje god da se nađete, možete očekivati da će vas tog dana neko nasamariti, poslati vas da tražite nepostojeće stvari i ljude, ubjeđivati vas da povjerujete u nevjerovatno i ispadnete naivni i lakovjerni. Bilo da ste kreator šale ili žrtva domišljatijih spadala, ovaj dan je rezervisan za smijeh, dobro raspoloženje, zabavu i druženje.

Prvoaprilska šala označava običaj da se 1. aprila smišljaju bezopasne smicalice ili objavljuju falsifikovane ili lažne novosti, priče ili informacije. Cilj je da se članove porodice, prijatelje, poslovne kolege želi dovesti u smiješan položaj. U novinama, časopisima, na radiju i televiziji, a u novije vrijeme i na web-stranicama objavljuju se prilozi sa prvoaprilskim šalama čitalaca ili slušalaca, koje su na prvi pogled vjerodostojni, a tek kasnije sazna se njihova prava namjena.

Tako je BBC 1957. godine objavio fotografiju i vijest o uspješnoj berbi špageta u Švicarskoj, dok su američki mediji 1998. godine prenijeli oglas Burger Kinga koji reklamira novo jelo – “left-handed whopper”, hamburger stvoren po mjeri više od 32 milijuna ljevorukih Amerikanaca.

Uglavnom, danas je dan kada će Vas i vaši najmiliji pokušati nasamariti ili Vi njih, potpuno svejedno. Sve je to smišljeno da ljudi olakšaju dušu, da se nasmiju, provesele, pozitivno “izludiraju”.

Danas je 1. april. Pripazite!

www.magazinplus.eu – BHRT

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close