Šansa za uzgajivače lješnjaka: Talijanska firma traži kooperante

Udruženje poljoprivrednih proizvođača “Žitoplod” Žepče u suradnji sa Razvojnom agencijom Žepče uputilo je javni poziv zainteresiranim vlasnicima parcela, potencijalnim uzgajivačima lješnjaka, da se evidentiraju kao mogući kooperanti talijanske firme TopAgri Family Group.

Naime, UPP “Žitoplod” Žepče i Razvojna agencija Žepče su prilikom prošlotjedne posjete talijanske firme TopAgri Family Group  koja se bavi proizvodnjom i preradom prehrambenih proizvoda, razgovarali o mogućnostima uspostavljanja međusobne suradnje i pokretanja određene poljoprivredne proizvodnje koja je od interesa za talijansku firmu i lokalne poljoprivredne proizvođače.

Potencijalni talijanski investitori su prilikom obilaska terena općine Žepče prepoznali neiskorišteni potencijal za ekološku proizvodnju lješnjaka i iskazali spremnost da sufinanciraju podizanje nasada sadnim i repromaterijalom, ekološko certificiranje parcela kooperanata, te garantiraju otkup proizvoda po tržišnim cijenama, pod uvjetom da postoji ozbiljna zainteresiranost za proizvodnju ove kulture na našem području.

Imajući u vidu da je na svjetskom tržištu potražnja za ovom kulturom znatno veća od ponude, da proizvodnja nije zahtjevna, da je isplativa i profitabilna i na manjim parcelama, smatra se da je ovo kultura koja bi bila povoljna za ovo područje.

UPP “Žitoplod” u suradnji sa RAŽ-om poziva sve zainteresirane, potencijalne proizvođače ove kulture, s područja općina Žepče, Maglaj i Zavidovići, da izraze svoj interes i kontaktiraju Žitoplod ili  Razvojnu agenciju Žepče , kako bi se stekao  uvid u kapacitete s kojima se raspolaže u cilju poduzimanja daljnjih aktivnosti.

“Ukoliko bi se iskazao interes za ozbiljnijom proizvodnjom većih količina ove kulture na ovom području, stručnjaci iz firme TopAgri Family Group posjetili bi ponovno općinu Žepče i održali sastanke na kojima bi se precizirali svi daljnji oblici buduće suradnje, definirali ugovori i krenulo u realizaciju ovog projekta”, istaknuto je u pozivu.

Također, neograničena potražnja za ovom kulturom daje mogućnost poljoprivrednicima da uđu u dugogodišnju suradnju sa partnerom iz EU, ulože u svoje neiskorištene poljoprivredne kapacitete, te osiguraju vlastitu egzistenciju.

Krajnji rok za izražavanje interesa je  20.06.2013. godine. Svi zainteresirani  mogu se prijaviti u prostorijama RAŽ-a,( Ul. Prva bb, Dom kulture Žepče), gdje će popuniti prijavni obrazac.

ekapija

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close