Blokirana zgrada institucija BiH u Sarajevu, Bevanda pobjegao kroz prozor!

Demonstranti su prošli pored kordona specijalne policije i blokirali zgradu institucija Bih u Sarajevu!

Kako saznajemo,Vjekoslav Bevanda je pobjegao kroz prozor, a njegovi zaštitari su izudarali  usput momka i curu

 

Demonstranti zahtijevaju:

 

1.Usvajanje Zakona o JMBG i to DANAS!
2. Osnivanje Fonda za pomoc bolesnoj djeci
3.da se politicari odreknu 30 % svojih primanja u korist Fonda za pomoc bolesnoj djeci

4. Da Vjekoslav Bevanda zbog kukavičkog čina podnese ostavku!

16:16 – Nekoliko službenika Parlamenta BiH “pobjeglo” kroz prozore.

16:14 – Očigledno je da danas neće biti nastavka 49. sjednice Predstavničkog doma PSBiH – kazao je poslanik Šemsudin Mehmedović. On je novinare izvijestio da nije bilo moguće održati sjednicu proširenog Kolegija zbog nedostatka kvoruma. Naime, na sjednicu nisu došli predstavnici nijedne od stranaka iz RS.

– Situacija se usložnjava, a ono što se dešava ispred parlamenta BiH, trebalo bi da se desi ispred nekih drugih institucija. Očigledno ministar civilnih poslova BiH Sredoje Nović zloupotrebljava implementaciju presude Ustavnog suda BiH u smislu da pokušava da “poturi” još neke stvari za koje nema suglasnosti u parlamentu, rekao je Mehmedović. Na taj način, dodao je, trpe djeca koja nemaju JMB.

– Došli smo u situaciju da ni sjednica proširenog Kolegija nema kvoruma, a sve zbog političkog nesuglasja, zaključio je.

Na pitanje kako će sada napustiti zgradu institucija, a imajući u vidu da demonstranti nikoga ne puštaju van zgrade, kazao je da se on ne osjeća ugroženo te da misli da će bez problema izaći. – Mi iz Kluba SDA se ne osjećamo ugroženo i smatrali smo da trebamo danas nastaviti rad. Nažalost, dio poslanika to ne misli tako i zadužili su adekvatne službe da im pomognu da napuste zgradu. Ne bojim se i nema razloga za to, rekao je Mehmedović.

 

Prema posljednjim informacijama službenici pokušavaju kroz tunele izaći iz zgrade Parlamenta.

 

Predstavnici iz Republike Srpske su zatražili kordon kako bi izašli iz zgrade institucija BiH.

Saznajemo kako i dalje traje blokada i da ispred institucija BiH dolazi sve veći broj građana.

Kako je javio preko svog FB profila glumac Feđa Štukan, sprema se kordon policije.

 

Martin Raguž je pokušao izaći iz Parlamenta BiH, ali mu demonstranti nisu dozvolili. Demonstranti su odlučni u tome da nikom ne dozvole da izađe iz zgrade institucija BiH dok zakon o JMB ne bude donesen.

Demonstranti su spriječili izlazak jedne poslanice iz zgrade Parlamenta. Formiran je živi zid oko zgrade Parmalenta BiH.

 

Portal Klix.ba javlja kako upravo počinje sjednica Kolegija Parlamenta na kojoj će se razmatrati bezbjednosna situacija ispred zgrade institucija BiH.

 

Trenutno se u Parlamentu vodi rasprava o dva prijedloga zakona o matičnim brojevima. Protestima će se uskoro pridružiti i vozači Sarajevo taxija.

Prema posljednjim informacijama sa lica mjesta su sva četiri ulaza blokirana te demonstranti pozivaju još ljudi da im se pridruže!

 

Protesti se omasovljuju, a vozači koji prolaze pored institucija BiH, trube u znak podrške!

BUKA

Vezani tekstovi:

Odlična vijest : Mala Belmina će danas ipak dobiti JMBG!

 

Aktivisti pozivaju: Svi u 10h pred Vijeće Ministara

Ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske (RS) Radislav Jovičić uputio je pripadnike Specijalne jedinice policije u Istočno Sarajevo “zbog dešavanja oko zgrade institucija BiH u Sarajevu i eventualne potrebe evakuacije predstavnika iz RS iz Parlamenta BiH i Vijeće ministara BiH”, saopštio je MUP RS.

 

Kako se navodi, Jovičić je ovu odluku donio po naredbi predsjednika RS Milorada Dodika i premijerke RS Željke Cvijanović.

 

Jovičić je izjavio da su “u stanju pripravnosti i pripadnici Jedinice za podršku Centra javne bezbjednosti Istočno Sarajevo, te da će se situacija i dalje pratiti”.

 

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close