Sankcije za BiH zbog plina odgođene do 2015.

Vijeće ministara evropske Energetske zajednice u utorak je privremeno odbacilo prijedlog sekretarijata te organizacije o uvođenju sankcija Bosni i Hercegovine zbog nedonošenja regulative o opskrbi i distribuciji plina, objavilo je u utorak Ministarsvo vanjske trgovine i ekonomskih donosa Bosne i Hercegovine.

“Uspjeli smo argumentovano ukazati na neosnovanost zahtjeva za uvođenjem sankcija mjera koje je predložio sekretarijat energetske zajednice”, rekao je ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine Boris Tučić, koji je sudjelovao u raspravi na ministarskom vijeću EU-a održanoj u Kijevu.

 

Na 12. sastanku Ministarskog vijeća Energetske zajednice u Kijevu, na kojem su učestvovali ministri energetike osam potpisnica Ugovora o Energetskoj zajednici – Albanije, Bosne i Hercegovine, Makedonije, Moldavije, Ukrajine, Crne Gore i Srbije – rečeno je da se, uprkos stalnom kršenju obaveza, Bosni i Hercegovini u sektoru gasa odgađa usvajanje sankcija do 2015. godine.

 

Evropski komesar za energetiku Ginter Oettinger rekao je da je najvažniji zadatak osigurati zajedničku bezbjednost isporuke energenata uoči zime, navodi se u saopćenju objavljenom na sajtu Energetske zajednice, prenosi Srna.

 

Restrikcije s posljedicama za cijelu regiju

 

Iz Ministarstva vanjske trgovine ističu kako je odbacivanje prijedloga o sankcijama iznimno značajno, jer su te kaznene mjere podrazumijevale radikalne finansijske restrikcije za Bosnu i Hercegovinu, koje bi imale posljedice ne samo po tu zemlju, nego i po cijelu regiju.

 

Sankcije koje su najavljivane značile bi i odustajanje od sufinansiranja gradnje novih elektroenergetskih objekata, kao i energetsko povezivanje Bosne i Hercegovine sa susjedstvom, prije svega s Hrvatskom.

 

Ostaje činjenica da Bosna i Hercegovina kasni u provedbi preuzetih obveza poput donošenja zakon o plinu, no Tučić ističe kao je Energetska zajednica sada zauzela “realniji pristup”, odnosno kako više neće inzistirati da se to pitanje uredi na državnoj razini, prenosi Hina.

 

Kako između dva entiteta u Bosni i Hercegovini nije bilo saglasnosti oko državnog zakona sada je, navodi Tučić, predloženo da se to pitanje uredi kao u Belgiji, odnosno sporazumom između Federacije Bosne i Hercegovine i Republike Srpske.

 

Time se, smatra Tučić, sada otvara širi prostor za eventualno postizanje dogovora u Bosni i Hercegovini o ovom pitanju “shodno postojećem ustavnom uređenju Bosne i Hercegovine”.

 

Bez dogovora ponovo prijete sankcije

 

Ukoliko se to, pak, ne dogodi, i to vrlo brzo, Bosna i Hercegovina će se suočiti s novim postupkom unutar Energetske zajednice i novom opasnošću od uvođenja sankcija prema Bosni i Hercegovini.

 

Prema ranije postavljenim rokovima, Bosna i Hercegovina bi regulativu opskrbe plinom morala usvojiti do početka 2015. godine.

 

Tučić kaže da svi u Bosni i Hercegovini moraju uložiti dodatne napore kako bi bila pronađena rješenja za otvorena pitanja u vezi s članstvom Bosne i Hercegovine u Eneregetskoj zajednici, a preuzete obveze realizirane na odgovarajući način, odnosno u skladu s postojećom ustavnom strukturom, prenosi Srna.

 

“U suprotnom, veoma brzo ćemo se suočiti sa novim postupkom i opasnošću za primjenom sankcija prema Bosni i Hercegovini”, upozorio je ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine.

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close