Samo 11 zemalja u svijetu nije uključeno u sukobe bilo koje vrste

Uz krizu u Gazi, uspon islamističkih militanata u Iraku i Siriji i događanja u Ukrajini ponekad se čini kao da čitav svijet ratuje, piše Independent. A stvari bi se mogle dodatno pogoršati.

Institut za ekonomiju i mir proveo je studiju koja je pokazala da od 162 obuhvaćene zemlje samo njih 11 nije uključeno u sukob bilo koje vrste.

Još gore – na svijetu je od 2007. godine svake godine sve manje mirno. To je potpuno suprotno trendu odmicanja od sukoba nakon završetka Drugog svjetskog rata.

Ako želite živjeti u potpuno mirnoj zemlji izbor je mršav

Postoje zemlje koje nisu uključene u međunarodne sukobe, ali ih razaraju interni sukobi. S druge strane Velika Britanija je primjer zemlje koja je relativno slobodna od unutarnjih sukoba, ali uključivanje u bitke poput one u Afganistanu smjestilo ju je na prilično loše 47. mjesto na Globalnom indeksu mira.

Pred onima koji žele živjeti u potpuno mirnoj zemlji je mršav izbor – samo je 11 zemalja koje su postigle najniže rezulate za sve oblike sukoba , a to su Švicarska, Japan, Katar, Mauricijus, Urugvaj, Čile, Bocvana, Kostarika, Vijetnam, Panama i Brazil. Tako barem tvrdi studija IEP instituta uz naglasak da čak ni te zemlje nisu u potpunosti izuzete problema koji bi mogli dovesti do sukoba.

Recimo, u Brazilu i Kostariki razina unutarnjeg sukoba možda je najniža moguća, ali su zabrinjavajuće visoki pristup civila oružju i vjerojatnost nasilnih demonstracija. Švicarska je već slavna po izbjegavanju vanjskih sukoba i ima nisku razinu unutarnjih problema bilo koje vrste, međutim velik broj bodova u ukupnom indeksu gubi zbog ogromne stope izvoza oružja.

Situacija je zapravo gora od one u studiji

Podaci na temelju kojeg su zemlje smještene na Globalni indeks mira su oni mjereni do kraja prošle godine što znači da je situacija sada gora nego to sugerira studija. Kao primjer se može istaknuti Brazil koji bi 2015. mogao nestati s popisa 11 zemalja zbog brojnih prosvjeda potaknutih Svjetskim nogometnim prvenstvom.

Direktorica IEP-a Camilla Schippa za Independent je objasnila da su velike ekonomske krize i Arapsko proljeće povećali rizik od ulaska u sukob. Dodala je i da je u posljednjih godinu dana zabilježen porast terorističkhi aktivnosti, ponovno se probudio sukob u Gazi, a još uvijek nema rješenja za krize u Siriji i Iraku. Tu je i Ukrajina u kojoj su se građanski nemiri pretvorili u oružanu pobunu. Došlo je i do povećanja nasilja u Južnom Sudanu i Demokratskoj Republici Kongo.

Inače, vodeća svjetska ljestvica miroljubivosti mir mjeri na temelju ukupno 22 kvalitativna i kvantitativna pokazatelja. Najmiroljubivije zemlje su Island, Danska i Novi Zeland. hrvatska je zauzela 26. mjesto na ljestvici, prenosi Dnevnik.hr.

Sirija je zamijenila Afganistan na mjestu najmanje mirne zemlje na svijet, a detaljne rezultate možete vidjeti OVDJE.

Oslobođenje

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close