Dodatne finansijske privilegije sudaca i tužilaca?

Predstavnici sudske vlasti uskoro bi mogli uživati u dodatnim finansijskim benefitima, izvijestla je BHT.
Krajem prošle godine pokrenuta je izmjena zakonskih propisa koji im omogućavaju pravo naknada za odvjeni život, pravo na plaćanje troškova prijevoza, te pravo na topli obrok, a sve kako bi se ispoštovala odluka Ustavnog Suda Bosne i Hercegovine
– Ovim povećanjem plaća možda će se podjedini tužiitelji osjećati sgurnijim nezavisnijim, međutim suštinski problem se neće riješiti jer problemi našeg pravosuđa su vezani za ukupno funkcioniranje našeg društva, odnosno države, smatra analitičar Jurica Gudelj.
U međuvremenu, Vijeće ministara BiH utvrdilo je Prijedlog zakona o platama i naknadama u sudskim i tužilačkim institucijama, a Komisija za budžet i finansije Predstavničkog doma Parlamentarne skupštie BiiH podržala je njegove principe. Uprkos tome, njegova sudbina još je neizvjesna.
– Različito je bilo promišljanje različitih članova Komisije od onih koji misle da je svako izdvajanje dodatnih sredstava za sud dodatni udar na proračun do onih koji misle da se te funkcije moraju osigurati, da nije pametno štedjeti na tim istitucijama, kazao je zastupnik Niko Lozančić.
Iako su dosadašnja istraživanja pokazala da je nezadovoljstvo građana radom tužilaca i sudija evidentno, u Centru za sigurnosne studije kažu da oni ne traže ništa na što nemaju pravo.
– Trebamo tražiti veći kvalitet sudstva, veću odgovornost sudija, a na drugoj strna trebamo tražiti sve pogodnosti da uživaju kako bi obavljali kvalitetno svoj posao, kaže Denis Hadžović, generalni sekretar Centra.
Upućeni tvrde kako je rad tužilaca i sudija prošle godine dobio najgoru ocjenu.
– Došlo je do pada broja prijava u radu koje se odnose na predmete korupcije i broja istraga pravosnažnih presuda koje su izrečene a koje se odnose na ova krivična djela, kaže Ivana Korajlić iz Transaprency Internationala.
Da bi primanja tužilaca i sudija bila usklađena sa ostalim primanjima javnih zaposlenika, iz budžeta će se godišnje morati izdvajati oko 720 hiljada maraka.

BHT

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close