Izvještaj federalnih revizora – Turski kredit: Ogromna sredstva, mizeran broj zaposlenih

Izvještaj federalnih revizora ukazao je na brojne nepravilnosti prilikom dodjele sredstava iz turske kreditne linije za održivi povratak u Bosni I Hercegovini. Ispostavilo se da ovaj kredit za sada nije pokazao prioritetni efekt koji se odnosi na zapošljavanje.

Dijeljene su ogromne sume novca, ali je rast zaposlenosti mizeran.

Kredit Republike Turske od stotinu miliona eura najavljivan  je kao spas za ekonomiju Bosne i Hercegovine, a posebno održivi povratak u Republiku Srpsku.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbetgović ranije je u izjavama za medije tvrdio da je u momentu kada BiH u svakom mjesecu gubi hiljadu radnih mjesta (za 40 mjeseci ove vlasti je izgubila 40 hiljada radnih mjesta) turski kredit u godinu i po, dvije, otvorio novih 5.000 – što radnih mjesta, što osposobio seoskih domaćinstava i na taj način zbrinuo hiljade povratnika.

No izvještaji Ureda za reviziju institucija u Federaciji pokazali su da turski kredit ipak nije podstakao masovno zapošljavanje. Za realizaciju programa bilo je predviđeno ukupno 14 miliona maraka sredstava Vlade Federacije, dok je Ziraatbank iz turske kreditne linije dala više od 30 miliona. Konkretno, Ministarstvo poduzetništva i obrta dalo je milion, a ostalih 13 miliona ministarstva za izbjegle i raseljene, te poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo.

Revizijom je utvrđeno da značajan broj kompanija koje su koristile kredit Ziraatbanke, a uz to i grant Vlade od 30 posto, nije izvršio preuzetu obavezu zapošljavanja novih radnika-povratnika.

Slavko Brljević, član Komisije za kontrolu realizacije granta kaže da je u dosadašnjem nadzoru firmi  izvršeno oko 70 posto zaposlenja gdje je utvrđeno da je direktno od granta uposleno stotinjak osoba.

Dakle ne radi se o hiljadama radnih mjesta. Grant Ministarstva razvoja, poduzetništva i obrta koristile su tri kompanije koje su preuzele obavezu zapošljavanja 68 radnika i u revizorskom izvještaju koji se tiče tog dijela navodi se da :  Ne može se potvrditi da su korisnici grant sredstava po Programu „Realizacija projekata održivosti povratka za 2012. godinu na prostoru Republike Srpske“ izvršili preuzetu obavezu zapošljavanja novih radnika–povratnika.

Ministar Sanjin Halimović zadovoljan je revizijom ovog ministarstva koje je dobilo pozitivno mišljenje, ali je program podrške održivom povratku, ističe, priča za sebe. Od korisnika se sada očekuje da opravdaju sredstva i izvrše zapošljavanje.

To za sada još uvijek nije slučaj i mi ćemo i sa strane Vladine komisije i kao ljudi koji su na čelu ovih resornih ministarstava učiniti sve da do toga i dođe, U protivnom svi oni koji su potpisali ugovore sa resornim ministarstvima i bankama biće primorani ta sredstva vratiti ukoliko ne zaposle predviđeni broj ljudi, kaže Halimović.

Sumnjama u raspodjelu kreditnih sredstava u kraj bi mogle stati i banke koje rade na raspodjeli kredita – Turkish Zirat i BBI Banka, ali i bh političari koji su sebi pripisali zasluge za obezbijeđivanje ovih kreditnih sredstava. Recept je jednostavan, a pravi primjer prije neki dan je dao srbijanski premijer Aleksandar Vučić koji je tamošnjoj javnosti prezentirao privatizacione i svake druge ugovore Vlade u čiju se transparentnost sumnjalo.

(Vijesti.ba)

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close