Sakib Malkočević: Imamo pravo nadati se dobrom rezultatu u Škotskoj

„U-17“ reprezentacija BiH završila je pripreme u Čitluku. Selektor Sakib Malkočević spremao je ekipu za kvalifikacioni turnir Elitnog kruga koji će biti održan narednog mjeseca u Škotskoj.

U Čitluku se pripremala ekipa za Elitni krug kvalifikacija. Da li ste zadovoljni zalaganjem ekipe na ovom okupljanju?

Imali smo sreće da nas je vrijeme poslužilo u Čitluku. U ova četiri dana smo odradili ono što smo planirali. Igrači su uglavnom u trenažnom procesu u svojim klubovima pa smo uglavnom radili na taktičkom planu. Šteta što se nismo ranije okupili, ali mi se lako uklopimo i u ovakav način rada i da nije bilo povreda par igrača, bio bih u potpunosti zadovoljan.

U martu nas očekuje turnir Elitnog kruga kvalifikacija. Kada su u pitanju naši protivnici u grupi, Škotska, Rumunija i Belgija šta možemo očekivati?

Što se tiče Škotske koja je domaćin turnira, nama ne odgovara njihov način igre. Fizički su jaki. Sa njima igramo na otvaranju i biće to teška utakmica. Rumuni igraju veoma tvrdo i disciplinovano, a imaju i kvalitet, što su pokazali u kvalifikacijama gdje su osvojili prvo mjesto bez primljenog gola. Smatram da Belgija ima najbolju ekipu, sve njihove selekcije igraju u završnicama. Omladinski fudbal kod njih je u velikoj ekspanziji.

Koji su dometi naše reprezentacije na kvalifikacionom turniru?

Mi smo napravili puno samim plasmanom u Elitni krug i to je za nas praktično nastup na Evropskom prvenstvu po ovom sistemu takmičenja. Ova generacija je osvojila dva turnira i u petnaest utakmica, samo jednom smo izgubili od selekcije Portugala, te se imamo pravo nadati dobrom rezultatu. Našu šansu vidim i u tome što nas mnogi smatraju autsajderima, a mi ćemo se potruditi da otkinemo poneki bod našim protivnicima.

Da li ćete u kvalifikacijama pozvati samo igrače koji su se pripremali u Čitluku ili možemo očekivati i neko novo ime?

Ovi igrači igraju u kontinuitetu još od „U-15“ selekcije, pa će i okosnicu tima činiti igrači koji su igrali u kvalifikacijama. Malo je vremena za bilo kakve promjene, ali ako se u međuvremenu pojavi neki kvalitetan igrač i iz mlađe generacije, mi ćemo ga svakako povesti u Škotsku.

Prošle godine NS/FS BiH je započeo sa projektom „Otvorena vrata“, koje beneficije će to donijeti omladinskim selekcijama?

To je svakako dobar potez našeg Saveza. Taj projakat će sigurno u budućnosti još više doći do izražaja. Postoji volja kod tih mladih fudbalera iz dijaspore da igraju za našu reprezentaciju, ali naša selekcija im mora biti prva i jedina, a ne rezervna opcija.

www.magazinplus.eu – NS BiH

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close