Said Šteta: Umislio ministar da je mega star

Taman kada pomislih da ću pisati o prvoproljetnim izazovima gdje svaki insan osjeti bar ponekad tog malog leptirića ispod kože, pa ga ponese lahak korak ko kada skine teški zimski ogrtač, rastrećen, puneći se onim životnim sokovima, brdo preskočit.
Jok! I pored moje nade da nam se u televizor uvuče pravda poput mema, namjerno poređenje, jer mem se teško izgoni, u moj televizor a vjerujem i na desetine hiljada žalosnih i nesretnih, uvuče se ministar. Onaj isti ministar koji bi razlog mojih pisanja neki dan kada sam ga onako usput, kako u Bosni kažu, jaranski, malo barno ne bi li se uhavizo. Da ne bude zabune govorim o trenutno obnašajućem, ponavljam trenutno obnašajućem a kasnije ću pojasniti i zašto, ministru za pitanja branitelja, boraca, sad nas već možete zvati i drugačije, jer ministar Helez Zukan, nazva ovu populaciju svim i svačim, tako da ćemo haman svi koji smo branili ovu napaćenu zemlju, koja sad poslije dvadeset godina ove
političke perverzije, bi unakažena i osramoćena da je teško naći pravi pridjev koji bi je opisao.
No vratimo se ministru jer on se, kako sam rekao sve češće vraća nama i ne izlazi iz televizora a isto tako ne silazi ni sa naslovnica partnerskih novina, što me samo podsjeti na jednu narodnu, dobro provjerenu, odvaganu pouku, koja kaže kloni se cure koja puno bdije pred ogledalom. Evo, haman je i ministar poprimio epitet loše cure.
Kako me odgoj još drži da mu ne uzvratim na sve iznesene uvrede i laži koje je posljednjih dana plasirao, gledat ću da samo argumentovano ukažem na neke činjenice, koje se tiču vojnih penzionera kojih se svezao ministar, čitavog svog mandata a koji je uzgred budi rečeno u silaznoj putanji i poput pješčanog sata curi.Da budemo jasni. Nemam ništa protiv naveliko najavljivane revizije korisnika vojnih penzija, naprotiv podržavao sam i sad podržavam. Nemam ništa protiv, takođe podržavam i kao građanin spreman sam dati svoj glas za uređenja stanja u oblasti boračke populacije. Ali moram
napomenuti što je laiku, ne znam ministru, jasno da je penzija stečeno pravo, bila ona vojna, radnička, invalidska ili bilo koja penzija jeste i mora ostati stečeno pravo.
Ne može ministar reći ja ću ovo ili ja ću ono kao da se hvata za svoj džep ili džep svog najbližeg srodnika i kao da će iz tog džepa dijeliti. Penzija jeste produkt dugogodišnjeg rada, radne nesposobnosti ili zasluga.
Minisrtre, nisi i nikad to nećeš biti, faktor koji odlučuje ko je zaslužan a ko ne. Imaš date ovlasti, ponavljam date ovlasti da iskontrolišeš ko nema potrebite reference a uveden je u pravo. Takovi korisnici se izvode iz prava ali se i provodi postupak odgovornosti onih koje su one bez referenci,odnosno potrebitih uvjeta, uveli u pravo.
Nikako generalno, nikako sve, kako to vrli ministre činiš, sve na stub srama i pljuj. Neće moći. Poštovani ministre, dok još sabura ima, uvjeravam te da je pri kraju, jer ja svaki dan hodim ovom zemljom i posnom i bosom i ktomu još da prostiš prkosnom od sna što bi moj Hercegovac, Stočanin, Mak rekao. Hodim ovom zemljom i slušam i one kojima se obraćaš i one kojima bacaš prašinu u oči.
Zaključujem samo jedno, jer svi to vele, umislio ministar da je mega star. Još jedna narodna kaže, ničija nije do zore a ovom narodu je i prije tebe ministre pao mrak na oči pa bauljamo ko vezani u vreći, sve ne bi li isplivali.
Završit ću sa čuvenom rečenicom Meše Selimovića: „Rat je surova ali poštena borba, kao među životinjama. Život u miru je surova ali nepoštena borba baš kao među ljudima”.I još nešto:”.Pozivam za svjedoka vrijeme, početak i svršetak svega – da je svaki čovjek uvijek na gubitku”.Zato minister ne zaboravi da i poslije vlasti treba biti čovjek, to je vrijednije nego postati kralj.

Piše: Said Šteta -magazinplus.eu

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close